26квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Пам’яті Віктора Погрібного присвятили нове число кропивницького журналу «Степ»

КУЛЬТУРА

Пам’яті Віктора Погрібного присвятили нове число кропивницького журналу «Степ»

З’явився перший після Віктора Погрібного номер часопису «Степ». Саме він, знаний письменник і громадський діяч, тривалий час очолював це видання.

Тому пам’яті пана Віктора й присвячені проникливі слова знаних в Україні майстрів художнього слова Петра Перебийноса, Михайла Слабошпицького, Миколи Жулинського та інших. Є тут і поезія та проза наших земляків-кропивничан, котрі належать до Кіровоградського літературного об’єднання «Степ».

2018 07 12 07 54 00 440Привертає увагу нове оформлення обкладинки, зроблене художником Андрієм Надєждіним.

Дискусійним залишається твердження редакційної ради, мовляв, «Журналу «Степ» 60 років!». Адже на думку краєзнавців (Володимира Боська, зокрема) прототипом нинішнього кропивницького літературно-мистецького та громадсько-політичного журналу «Степ» очевидно слід вважати однойменне петербурзьке видання 1886 року, на вихід якого відгукнувся сам Іван Франко. На жаль, відомий альманах, творцями і авторами якого були єлисаветградці-українофіли, вислані владою до губернського міста Херсона як політично неблагонадійні, так і лишився культурним надбанням… сусідів. Чому зараз відлік ведеться від єдиного числа радянського альманаху «Степ» за квітень 1958 року лишається загадкою. У 1992 році нібито саме його поновили. Сподіваємося, що, як і при Вікторові Олексійовичу, краєзнавці й надалі отримуватимуть можливість друкуватися на сторінках журналу.

Насамкінець зауважимо, що досі видання виходило завдяки «виготовлювачу В.Ф.Лисенку». Наразі воно з’явилося у видавництві «Імекс-ЛТД».

Федір Шепель