24квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Стародавнє трипільське поселення на Кіровоградщині розкрадають «чорні археологи»

КУЛЬТУРА

Стародавнє трипільське поселення на Кіровоградщині розкрадають «чорні археологи»

У селі Лащівка Голованівського району Кіровоградської області геодезисти під час виконання розвідувальних робіт віднайшли стародавнє поселення трипільської культури.

03 19

Історичні факти лежать просто неба посередині соняшникова поля. Тут можна побачити рештки стародавніх хат та посуду, які трипільці виготовляли у великій кількості.

Аби впевнитися, що поселення насправді прадавнє, геодезисти запросили науковців із заповідника «Трипільська культура», який знаходиться за двадцять кілометрів від знахідки на Черкащині. Науковці заявили –  четверте тисячоліття до нашої ери.

Ця подія сталася ще в квітні, але серйозно знахідкою, на жаль, із науковців так ніхто не зацікавився. Представники музею, зібрали знайдені рештки та перевезли до установи. На цьому все й закінчилося.

Справа в тому, що пропри унікальність трипільської культури, інтерес у держави до неї зник ще за 90-х. Натомість «чорні» археологи активно працюють щодня. 

«Грабіжники не просто перетворюють артефакти в гроші, вони знищують той матеріал, який зможе колись заговорити, але розповісти вже не буде про що. Трипільська культура дуже мала досліджена, і кожен кухоль, кожен уламок посуду досі приховує таємниці нашої історії», – розповів директор державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

03 20

ТСН