24квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Уже відсьогодні у Кропивницькому: документалістика просто неба

КУЛЬТУРА

Уже відсьогодні у Кропивницькому: документалістика просто неба

У Кропивницькому протягом трьох вечорів просто неба буде нагода подивитись цікаву документалістику. Загальна добірка Lampa.doc складається з 12 високоякісних фільмів виробництва України і Польщі останніх років.

10612960384 o

Кіногеографію розширили роботою молодого режисера гватемальського походження з Росії. За традицією усі вибрані фільми є учасниками та переможцями національних та міжнародних кінофестивалів. У програмі фестивалю є фільми як від метрів, так і молоде українське кіно, зроблене в майстернях при фестивалі 86, лабораторії INDIE LAB та майстерні Сергія Буковського. 

Цьогорічна програма Lampa.doc тематично спрямована на побудову діалогу між поколіннями та сімейні стосунки. Так, зокрема, презентує тему фільм-переможець Одеського міжнародного кінофестивалю 2017 року «Головна роль» про видатну українську акторку Ніну Антонову, знятий її сином – одним з найкращих українських документалістів сьогодення Сергієм Буковським.

У програмі, як завжди, є ліричне, іронічне, оптимістичне кіно, до такого належить «Щоденник подорожі» майстра польської документалістики Пьотра Сташіка, іронічний погляд на свою родину можна побачити у «Кіно для Карлоса» від Ренато Боррайо Серрано, представника школи Марини Разбєжкіної (Москва), самоіронічний погляд на маленьке польське містечко та тему патріотизму презентує Агнєшка Елбановська у фільмі «Полонез». А ще буде кіно про дитинство та літо, каучсерфінг, будівництво болідів і багато іншого.

Окрім кінопереглядів, у Кропивницькому запланована денна освітня програма, що складатиметься з трьох творчих зустрічей у форматі лекцій, бесід та презентацій. Так, зокрема, режисер Сергій Буковський ділитиметься досвідом створення документального кіно, голова фестивалю Lampa.doc розповідатиме про особливості кіноосвіти в Україні та Польщі та про те, як і де дивитись якісну документалістику, а Оксана Кузема презентуватиме медіа-проект Ukraїner, що дає можливість подивитись на Україну по-іншому і полюбити її ще більше. 

Як завжди, усі заходи фестивалю Lampa.doc відкриті для широкого загалу та є безкоштовними.

Довідково: Lampa.doc цьогоріч відбувається за підтримки програми Culture Bridges, що здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу, Інституту Адама Міцкевича (Варшава), Державного агентства України з питань кіно, продюсерського центру ARTCOMB та Департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА.

Партнером заходу у Кропивницькому є Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка.

Головний інформаційний партнер Фестивалю – UA:Суспільне Кіровоградщини.