25квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА «Слово і зображення»: кропивницьке подружжя презентує оригінальну виставку (ФОТО)

КУЛЬТУРА

«Слово і зображення»: кропивницьке подружжя презентує оригінальну виставку (ФОТО)

Фотовиставка Юрія й Лариси Лебедєвих «Слово і зображення», що у ці дні експонується у відділі мистецтв обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського, незвична.

2018 09 17 08 0

Як китайські чи японські художні зображення нерідко супроводжуються поетичними рядками, так і світлини Юрія Лебедєва, замість звичних підписів з назвою твору, поєднуються з улюбленими віршами українських та зарубіжних поетів. Особливо в шані у митців філософські думки Ліни Костенко.

"Ми спробували поєднати рядки, – пояснив пан Юрій, – що нам подобаються, з нашими фотографіями. Це єднання ні в якому разі не робить вірші поетичними підписами під знімками або знімки – образотворчими ілюстраціями до віршів. Просто для нас вони співпали – десь за настроєм, десь за сюжетом, десь завдячуючи складним і неочевидним асоціаціям".

"Гадаю, – додає до сказаного керівник відділу мистецтв Світлана Ушакова, – що не в останню чергу любов і знання кращих зразків світової поезії, пов’язане з тим, що Юрій та Лариса Лебедєви вже багато років поспіль є нашими постійними читачами. У 2007 році в бібліотеці пройшла його перша персональна фотовиставка «Віддзеркалений світ». Відтоді – ще шість: «В сторону южную», «Випадкові зустрічі», «Ілюстрації до ненаписаних оповідань», «Світло згаслого дня», «Дорога – це життя», «Кожен вибирає по собі». Зверніть увагу, які невипадкові й поетичні назви! Втім, крім цього, Юрій Лебелєв – учасник десятків салонів і фотовиставок в Україні і за кордоном, зокрема, в Пекіні, Відні, Санкт-Петербурзі, Стамбулі… Звідки неодноразово привозив призи і нагороди.

Додамо, що член Національної спілки фотохудожників України народився в місті на Інгулі в 1947 році. Інженер, науковець винахідник. Разом із дружиною Ларисою полюбляють альпінізм, багато мандрують Кіровоградщиною, Україною та далеко за їх межами, що допомагає створювати неповторні світлини. Виставка триватиме до 14 жовтня.

8202 1

91 1537

Федір Шепель, 

фото автора і Юрія Лебедєва