19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Новий храм у Кропивницькому має об’єднати і згуртувати народ

КУЛЬТУРА

Новий храм у Кропивницькому має об’єднати і згуртувати народ

Міська архітектурно-містобудівна рада попередньо погодила передпроектну пропозицію Кафедрального храму Української православної церкви Київського патріархату на Фортечних валах.

21 1

Із загальним виглядом майбутнього головного Собору Помісної Української церкви познайомив членів ради автор проекту – архітектор Григорій Литвин.

За його словами, храм буде спроектовано стилізованим під українське барокко. Висота собору сягатиме 33 метрів, а головний хід буде облаштований з боку вулиці Ушакова. Нагадаємо, на території Фортечних валів учасники АТО встановили наріжний камінь майбутнього храму. До весни 2019 планують узгодити всі питання із документацією і розпочати будівництво.

Процедура проектування і будівництва ускладнена тим, що територія Меморіального комплексу «Фортечні вали» у Кропивницькому є Пам’яткою культури Національного значення і погодження на будівництво у цьому місці має надати Міністерство культури України.

«Собор, що має постати тут, як центральний Храм Української Помісної церкви повинен бути спроектований і збудований на найвищому рівні. Цей храм стане окрасою міста і він буде зведений за підтримки всієї громади. Ми обговорювали тему будівництва Храму з Президентом України під час його візиту у Кропивницький на День міста. Очікуваний томос має об’єднати і згуртувати український народ. Тому я хочу і прошу, щоб у питанні будівництва Собору була відкинута будь-яка політична мотивація. Храм – це не політка, храм – це духовність», – наголосив міський голова.

http://www.kr-rada.gov.ua

Довідка.

Томос (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томоса деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосівикористовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах.

Вікіпедія