29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Як працівники головної книгозбірні Кіровоградщини відвідували олександрійських колег

КУЛЬТУРА

Як працівники головної книгозбірні Кіровоградщини відвідували олександрійських колег

2018 09 27 12 41 02 651

У переддень Всеукраїнського дня бібліотек працівники обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського відвідали своїх колег з Олександрії та побували в кількох історичних місцях трьох районів Кіровоградщини.

Спочатку зупинилися за селом Васине, що у Знам’янському районі. Там, поблизу великого кам’яного знака, присвяченого легендарному козаку-піснетворцю, поету й філософу ХУІІІ століття Семену Климовському не лише фотографувалися, але й дружно заспівали його найвідомішу пісню «Їхав козак за Дунай». Свого часу твір став не тільки народним, але й поширився світом завдяки обробці геніального Людвіга ван Бетховена.

У Новій Празі (колись козацькій Петриківці) бібліотекарі поклали квіти біля пам’ятної дошки уродженцю й літописцю цього населеного пункту, книголюбу і великому другу бібліотеки імені Дмитра Чижевського незабутньому Федору Плотніру.

Побували поблизу об’єктів, про які він писав: меморіальної колони ХІХ століття, присвяченої військовим маневрам, що проходили тут (архітектор Олександр Бернардацці), та колишньої земської лікарні (1884), споруда якої має цікаве архітектурне вирішення. Від її заснування понад тридцять років лікарем тут успішно працював Порфирій Востріков.

Стара і нова Олександрія наочно постала перед очима гостей із Кропивницького завдяки емоційним і змістовнимрозповідям екскурсовода Ольги Божко. Ось, показує вона, будинок, де народився світового рівня славіст Дмитро Чижевський, а зараз тут аптека і центральна районна бібліотека його імені. А тут – колишня жіноча гімназія, де працювала його мати, а директором була ненька майбутньої авторки «Людоловів» Зінаїди Тулуб. У цьому старому будинку, де триває ремонт, прижилася приватна картинна галерея. А це диво архітектури – місцевий театр, збудований ще в позаминулому столітті. У ньому грав сам Гнат Юра.

2018 09 27 13 35 18 002

Не могли не порадувати очей і приватні будинки олександрійської знаті понад столітньої давнини, зокрема, будинок Пищевича… Ну і звичайно ж кропивничани просто не могли заглянути до своїх колег уже згаданої та юнацької й дитячої бібліотек, де справді, було на що подивитися, і що послухати.

Нарешті, у Світловодському районі відвідали православний скит Олександрійського чоловічого монастиря, що в Таловій Балці, з його архітектурною перлиною – Спасо-Преображенським храмом.

Отець Олександр розповів про теперішнє життя й створення храму двохсотлітньої давнини. Зокрема про те, що портрет засновнику цього села й храму Федору Боровському створив відомий український художник Володимир Боровиковський. Після служби в храмі, де, через радянське лихоліття й досі тривають реставраційні роботи, гостинні господарі запросили гостей з обласного центру до трапези. Примітно, що ній домінували гриби, яких зараз так багато в навколишніх гаях. 

Федір Шепель,

фото автора