29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Андрій Райкович про «небо і землю» міської медицини

ПОЛІТИКА

Андрій Райкович про «небо і землю» міської медицини

IMG 90

Як сказав колись один філософ, все пізнається в порівнянні.

І справді, тільки порівнюючи, можна правильно оцінити те чи інше діяння, той чи інший результат.

Про це подумалося під час зустрічі міського голови Андрія Райковича з жителями вулиці Олени Теліги (мікрорайон Авіамістечко) 8 жовтня. Звітуючи про зроблене ним і його командою за п'ять років, він детально зупинився на змінах, котрих зазнала міська система охорони здоров'я.

Особливо багато було зроблено нинішнього року, коли втрутилася пандемія коронавірусу.

"Нам треба було зробити так, щоб якомога м'якше пройшло організаційне питання, пов'язане з лікуванням людей. І я вважаю, нам це вдалося. Ми врахували укомплектованість Центральної лікарні, що на Фортечних валах, проаналізували, чи має вона матеріально-технічну базу для надання повноцінної медичної допомоги в такому обсязі, який потрібен місту. І перший період реформування (другий етап реформування охорони здоров'я в країні розпочався 1 квітня нинішнього року. – Авт.) – весняно-літній – ми пройшли, можу сказати, з мінімальними втратами. Ми придбали необхідне обладнання, за літо зробили діагностичний центр. Недавно ввели його в експлуатацію. Придбали комп'ютерний томограф, щоб він був комунальний, а не приватний.

Там же, в Центральній лікарні, ми закінчуємо будівництво відділення інтенсивної терапії. Там лікуватимуться хворі із запаленням легень. Це важливо, бо дуже велика кількість людей в нинішньому році захворіла саме на цю хворобу. Як кажуть лікарі, такого не було в попередні роки. Тільки сьогодні в Центральній лікарні перебуває 164 людини саме із циим діагнозом", – зазначив міський голова.

Андрій Райкович пояснив, чому місто змушене було займатися цими питаннями. Ось що він сказав:

"За великим рахунком, будувати лікарні – обов'язок держави, але коли державі трудно, коли в державному бюджеті немає можливості фінансувати будівництво, треба самим вирішувати це питання. Тому ми й залучили ресурси міського бюджету для того, щоб розвивати зараз, коли вкрай потрібно, інфекційну й інші лікарні".   

IMG 9067

Зрозуміло, що протягом п'ятих років виконувалася й додаткова робота з формування медичної інфраструктури Кропивницького. Доказ тому – створення інсультного відділення.

"Хто пам'ятає, що було до сімнадцятого року, й що маємо нині? Це як небо й земля. Ще ми створили й ввели в експлуатацію гемодіалізний центр, де люди з нирковою недостатністю отримують якісну послугу. І це в приміщенні колишнього пологового будинку №2, про яке дехто казав, що ми хочемо вкрасти", – сказав Андрій Райкович.

Зупинився міський голова й на питанні, чому потрібно було оптимізувати систему охорони здоров'я міста.

«Триває реформування, і це зобов'язує нас все збалансувати, бо в іншому випадку в нас не вистачить фінансового ресурсу для забезпечення всього того, що нам залишилося від попередніх десятиліть, від Радянського Союзу. Тоді набагато більше було лікарень, поліклінік. Але то було раніше, зараз ринкові умови, і ми турбуємося про те, щоб люди могли отримати повноцінну медичну допомогу», – сказав міський голова.  

Він також відповів на численні запитання присутніх.

Сергій Павлюченко

Читайте також: