20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Як перемагали ГУЛАГ: у краєзнавчому музеї Кропивницького розгорнули виставку про радянські концтабори (ФОТО)

ІСТОРІЯ

Як перемагали ГУЛАГ: у краєзнавчому музеї Кропивницького розгорнули виставку про радянські концтабори (ФОТО)

2020 09 02 11 49 22 911

Сьогодні, 2 вересня, у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відкрито для відвідувачів інформаційно-просвітницьку виставку «Тріумф Людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».

На заході були присутні краєзнавці, працівники музею, громадські діячі, журналісти. Перед ними виступив однин із творців багатотомного видання «Реабілітовані історію. Кіровоградська область» письменник і громадський діяч Василь Бондар.

2020 09 02 11 47 58 470

Про особливості продовження реабілітаційної роботи в наш час розповів співробітник музею Борис Шевченко.

2020 09 02 11 49 42 071Виставку підготовлено Українським інститутом національної пам'яті спільно з Центром досліджень визвольного руху та Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Вона містить матеріали з фондів Галузевого державного архіву СБУ та розповідає про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів. Але українці, кинуті в табори, зберігали гідність, гуртувалися в мережі спротиву та врешті-решт спричинилися до повстань, які цю систему й розвалили.

Окремі розділи виставки розповідають про національний спротив кримських татар, про дисидентів-шістдесятників, про в’язнів совісті, яких переслідували за релігійною ознакою. Цікаво, що серед представлених відомих особистостей-жертв політичних репресій є й люди, пов’язані своїм життям з нашим краєм: один з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів Юрій Кондратюк (Шаргей), а також письменники Василь Стус та Павло Негретов.

Виставка триватиме до середини вересня. У зв’язку з застереженнями, пов’язаними з карантином, потрапити на неї можна за попередньою домовленістю, групами до десяти осіб.

Федір Шепель,

фото автора