20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ У Кропивницькому прочитали молитву за жертвами Бабиного Яру (ФОТО)

ІСТОРІЯ

У Кропивницькому прочитали молитву за жертвами Бабиного Яру (ФОТО)

34860 1200x800 2

Учора, 30 вересня, біля пам'ятного знака “Жертвам Голокосту” на території Великої хоральної синагоги відбулися мітинг та покладання квітів, присвячені 80-м роковинам трагедії Бабиного Яру.

34867 1200x800 2

Там зібралися керівники міста та області, громадські активісти, учні кропивницьких шкіл та небайдужі містяни.

Про страшні події масових розстрілів під час Другої світової війни, що відбувалися повсюдно в Україні, і в нашій області зокрема, про голокост єврейського народу говорили краєзнавці Василь Даценко та Юрій Митрофаненко, редактор тижневика “Україна-Центр” Юхим Мармер, а також голова спілки вірмен України в Кіровоградській області Тигран Хачатрян.

“Ніколи знову” цей заклик став лейтмотивом усього мітингу, кожен хто мав слово говорив про обов'язок нинішнього покоління зберегти пам'ять про ті страшні події для поколінь прийдешніх заради всезагального благополуччя і мирного життя незалежно від віросповідань чи національностей.

Згадували в цей день не лише про невинно убитих, а й про тих, хто на свій страх і ризик переховував євреїв в роки війни. Цих людей іще називають Праведниками народів світу, на Кіровоградщині проживає один із них — це столітній Володимир Чорновол — його подвиг пам'ятають і шанують.

Учасники мітингу запалили лампадки, поклали квіти та камінці до пам'ятного знака “Жертвам Голокосту”.

Молитву за загиблими жертвами прочитав рабин Іудейської релігійної громади Дан Закута.

Секретар міської ради Олег Колюка опісля мітингу також поклав квіти до пам’ятного знаку “Євреям — жертвам нацизму”, що знаходиться у сквері Праведників народів світу.

Довідково:

Київське урочище Бабин Яр — місце пам'яті різних народів, а також найвідоміший, проте не єдиний символ Голокосту в Україні.

29–30 вересня 1941 року нацисти вбили в Бабиному Яру майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене нацистами під час Другої світової війни.

Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і партизанів, в’язнів Сирецького концтабору. Починаючи з серпня 1943 року, заковані у кайдани в’язні Сирецького табору викопували та спалювали тіла розстріляних у Бабиному Яру.

Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

Як свідчать документи, що знаходяться на зберіганні в Державному архіві Кіровоградської області, у Кропивницькому масові розстріли почалися 30 вересня 1941 року і протягом двох з половиною років німецької окупації було розстріляно та закатовано більш ніж 6 тисяч євреїв, серед яких були жінки, люди похилого віку, діти.