25квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Тридцять років незалежності: у Кропивницькому презентували книгу

ІСТОРІЯ

Тридцять років незалежності: у Кропивницькому презентували книгу

P1010254 1

Святково закінчується 2021 рік у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого.

P1010118

Учора, 29 грудня, там відбулася презентація книги «Тридцять років незалежності», створеної журналістами газети Верховної Ради «Голос України».

У книзі, обсягом 665 сторінок, виданій накладом у 500 примірників, зібрані текстові та фотосвідчення учасників історичних подій, публікації ЗМІ, результати досліджень журналістів˗власкорів «Голосу України» по регіонах, розташовані в хронологічному порядку. Кожен із тридцяти розділів – це один рік незалежності України у викладенні провідних журналістів газети, з оприлюдненням головних подій та фактів з оригінальними коментарями.

Свято відкрила директорка музею Лариса Хосяінова. Вона подякувала Петрові Мельникові за співпрацю у «Голосі України» та отримала в подарунок презентовану книгу. Він також подарував музею «Еволюцію влади» (2008), яка була передвісником ювілейної збірки. Журналіст повідомив, що над подібними виданнями «Голос України» працюватиме і в майбутньому, висловив сподівання, що книги стануть у нагоді науковцям, студентам, учням. Ще один дарунок – примірники газети «Голос України» з публікаціями про музей.

Під час презентації очільник журналістів Кропивниччини також провів розіграш передплати на газету «Голос України» та фірмових календарів на 2022 рік, виданих редакцією парламентської газети. Календар «Колесо історії» ˗ у розкішному графічному оформленні художника-ювіляра Сергія Якутовича (представлено роботи з графічних серій «Мазепіана» та «Запорожці», а також три десятки головних ювілеїв року - політиків та митців, у т.ч. й наших земляків Л. Мацієвича, Є. Маланюка, Ю. Яновського).  Інший календар присвячений творчості відомого художника Івана Марчука, який започаткував свій знаменитий стиль – пльонтанізм (від діалектизму «пльонтати» — плести, заплітати, переплітати; нанесення фарби тонкими кольоровими лініями, їх переплетення під різними кутами, чим досягається ефект об'ємності й світіння). За версією британської газети «Дейлі телеграф» входить до списку «100 нині сущих геніїв сучасності».

Серед присутніх на заході були передплатники і читачі «Голосу України». Це голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій, громадські діячі Сергій Осадчий, Олександр Боршуляк, Олена Надутенко, поети Станіслав Новицький і Антоніна Корінь, видавець Віктор Лисенко, журналісти й письменники Валерій М’ятович і Федір Шепель. Вони високо оцінили діяльність газети, подякували за публікації своїх матеріалів і зробили пропозиції для співпраці на майбутнє.

Антоніна Корінь,

науковиця музею