20квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Жіноче обличчя Другої світової: кропивничанки згадували війну

ІСТОРІЯ

Жіноче обличчя Другої світової: кропивничанки згадували війну

63702 385

Оригінально, пронизливо й дуже хвилююче… Які ще слова підібрати, щоб розповісти про цікавий захід, проведений у День Пам’яті й примирення відділом мистецтв обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського?


Власне, відбулася зустріч дітей війни, випускниць 8-ої кіровоградської жіночої школи (були колись і такі), котрі й досі називають одна одну дівчатками, хоч до першого класу частина з них пішла …1944 року!

А камертоном вечора стала захоплююча розповідь театрознавця Світлани Ушакової про співачок, із піснями яких на вустах гинули в роки Другої світової війни англійські, французькі, німецькі та радянські солдати. 

Присутні не зводили очей з екрана, де з далеких сорокових минулого століття для них Віра Лінн виконувала легендарну пісню «Ми ще зустрінемось з тобою», Ріна Кетті – «Я буду ждати тільки тебе», Лале Андерсен – «Лілі Марлен», а уродженка українського Харкова Клавдія Шульженко – «Синий платочек», що мали тоді неймовірну популярність…

Далі зустріч вела одна з них, представниця відомої театральної родини Наталія Данилевич. Не приховуючи хвилювання, згадувала неймовірні труднощі перших років навчання,  зачитувала спогади однокласниць (зокрема, Світлани Беліченко, Ольги Гупалюк та інших), коментувала такі промовисті чорно-білі фото. 

Неймовірно, але їхня дружба триває до цього часу! Вони – пенсіонери, котрі були вчителями, медиками, актрисами – досі не просто пам’ятають одна про одну, знають, де хто і як живе (на малій батьківщині в Кропивницькому чи в Канаді, Німеччині, Ізраїлі), але при нагоді не забувають про взаємодопомогу. 

Тому вражаюче цікавою видалася третя частина зустрічі, коли за склянкою чаю літні жінки згадували і труднощі війни, подальші десятиліття непростої нашої історії, своє жіноче життя-буття… Здоров’я вам, шановні, і зі святом Перемоги!

Федір Шепель, 

фото автора