29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Журі з розгляду проектів пам’ятного знаку Героям Майдану у Кропивницькому не визначило переможця: забракло нетрадиційних рішень і нової пластики

ІСТОРІЯ

Журі з розгляду проектів пам’ятного знаку Героям Майдану у Кропивницькому не визначило переможця: забракло нетрадиційних рішень і нової пластики

13458 368x264 2

Сьогодні, 20 липня, у міській раді Кропивницького відбулося засідання журі із розгляду конкурсних проектів  пам’ятного знаку Героям Майдану та реконструкції центральної площі міста.

13459 368x264 2

Розглянуто ряд проектів. На жаль, зупинитися на чомусь одному члени журі не змогли через відсутність переконливих художніх рішень в увічненні подій кінця листопада 2013 – кінця лютого 2014 року. 

Як і на минулому етапі конкурсу, в роботах багато «совковості», частина авторів так і не змогла відірватися від естетики радянського періоду (не реалізму як такого, а його стилістики), частині авторів забракло довершеності і конкретики. 
Головна ж причина, очевидно, полягає в тому, що учасники конкурсу не до кінця заглибилися у суть подій на Майдані. Це був не просто протест проти тодішньої влади, а відстоювання людської і національної гідності. Тож для відтворення головної ідеї лише державної атрибутики малувато, як і експлуатації традиційної постаті жінки. 

Напевне, тут потрібні нетрадиційні рішення. Вони потребують нової пластики, дійти якої, зазначимо, дуже непросто. А вписати у стару площу щось авангардне ще важче. Все це  пошуки і час, якого, здається, залишається обмаль. 

Тож у результаті конкурсне журі збереться на чергове засідання наступного тижня, щоб відібрати кілька прийнятних проектів і повернути їх авторам на доопрацювання.