20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Кіровоградщина: Аврамівський козацький хрест – унікальна історична пам'ятка козацької доби

ІСТОРІЯ

Кіровоградщина: Аврамівський козацький хрест – унікальна історична пам'ятка козацької доби

DSC 6346

На території Могутненської сільради, що в Кіровоградському районі,  збереглася унікальна історична пам'ятка, пов'язана з козацькою добою, – кам’яний хрест у мальовничій місцині села Аврамівка.

Одним із його перших дослідників був учитель Могутненської загальноосвітньої школи Анатолій Гандрабуров. Саме він у 90-х роках минулого століття привернув увагу краєзнавців області та журналістів, зокрема, телевізійників, до цього місця.

Відтоді саме тут щорічно 14 жовтня на Покрову – улюблене свято запорожців – місцевими жителями відзначається День українського козацтва. У 2007 році воно проводилося як районне. Тоді  аврамівський хрест зібрав навколо себе військових, творчі колективи, учнів, жителів навколишніх сіл, представників засобів масової інформації.

У 2011 році Сергій та Олексій Шевки виступили на районній краєзнавчій конференції з доповіддю «Аврамівський хрест – пам’ятка козацької доби». 

Етнограф та культуролог, кандидат історичних наук Олександр Босий в есе «Село, що в імені твоїм? (про знаки козацької епохи на колишній Єлисаветградщині)» писав: «У селі Аврамівка Кіровоградського району на великому пагорбі посередині села, стоїть кам'яний чотирикінцевий пелюстковий хрест, висотою біля метра. Хто і коли його поставив, селяни не знають, та і напис на ньому настільки стерся, що прочитати його майже неможливо.

Коли я відвідав це місце, то виявив, що коли на хрест падає бокове сонячне світло рель'єфний напис легко прочитується: «1794 г от майя 13 дня заспоки.. душу раба Божия...», далі внизу на хресті, біля самої землі, мало бути ім'я козака, але прочитати його не зміг…».

Беручи до уваги існування козацької пісні «Ой, жила вдова та й Оврамиха», яка закінчується словами: «Не плач мати Аврамихо, не вдаряйсь в ворожки, поховали сина Авраменка в степу край дорожки», висловлював симпатичне романтичне припущення про козацьке походження назви села: «Отже, постає питання – хто похований в Аврамівці? Краєзнавець Володимир Босько висловлював думку, що, можливо, тут спочив козак Авраменко – засновник хутора, із якого згодом виросло село».

Насправді ж село названо на честь генерала Аврамова, котрому та його нащадкам і належало наприкінці ХУІІІ та протягом ХІХ століття. Тим часом Аврамівський хрест, завдяки появі його зображення на обкладинці книги Сергія Шевченка «Кіровоградщина – козацький край», став своєрідною візитівкою козацького минулого краю.

Цікаво, що саме День козацтва став для аврамівців, водночас, і Днем села.

Федір Шепель