26квітня2024

ГОЛОВНА Новини Кропивничан запрошують на презентацію докуметальної книги про штучне море

Новини

Кропивничан запрошують на презентацію докуметальної книги про штучне море

Завтра, 17 листопада,  у Державному архіві Кіровоградської області презентують книгу Олега Бабенка та Івана Петренка «Нове наше море… Сторінками історії будівництва Кременчуцького гідровузла». 

kreme d74Книга – із  серії «Архівні документи свідчать» –  результат плідної співпраці Олега Олександровича та Івана Даниловича, яким небайдужа історія рідного краю.

Видання  розповідає про гігантське будівництво на Дніпрі – спорудження Кременчуцької ГЕС, а також про непоправні наслідки від заповнення чаші Кременчуцького водосховища водою. 

Одна з трагедій, пов’язаних з цим – примусове відселення десятків тисяч жителів із населених пунктів, що опинялися на дні штучного «моря». Для написання книги автори використали переважно документи Державного архіву Кіровоградської області. Також велику допомогу отримали від науковців Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», від Світловодського міського краєзнавчого музею, музею історії с. Захарівка (Світловодський район Кіровоградська обл.).  Чимало цікавих матеріалів, використаних у книзі, почерпнули з Центрального державного архіву кінофотофонодокументів імені Г.С. Пшеничного.

У рамках заходу гості зможуть переглянути добірку  архівних документів і матеріалів «Сторінками історії будівництва Кременчуцького гідровузла».

Початок презентації об 11.00 годині  в конференц-зал корпусу № 1, по вул. Академіка Корольова, 3.