24квітня2024

ГОЛОВНА АНОНСИ Як у Кропивницькому відзначать День Державного Прапора і річницю Незалежності України

АНОНСИ

Як у Кропивницькому відзначать День Державного Прапора і річницю Незалежності України

kropyvnytskyj den nezalezhnosti 678x381

У міській раді Кропивницького обговорили стан підготовки до відзначення державних свят - Дня Державного Прапора і Дня Незалежності України.

Як повідомив начальник відділу з питань внутрішньої політики Сергій Запорожан, святкові заходи у Кропивницькому на площі перед міською радою розпочнуться ще 18 серпня о 8.00 “Медовим ярмарком”, інформує прес-служба міськради.

19 серпня ще один передсвятковий ярмарок розгорнеться  на площі Богдана Хмельницького. З 8.00 і до 13.00 там реалізовуватимуть сільськогосподарську та продукцію переробної промисловості області.

23 серпня, у День Державного Прапора України, кропивничани понесуть живі квіти до пам’ятних місць, пов’язаних із боротьбою за незалежність українського народу. Цього дня урочистості розпочнуться о 8.00 покладанням квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної сотні, продовжаться ходою до меморіальних дощок Героям України Віктору Чміленку і В’ячеславу Чорноволу, завершаться підняттям Державного Прапора України біля пам’ятника Тарасу Шевченку о 9.00.

На 10.30 до міської ради Кропивницького запрошені родини загиблих учасників АТО. Вони візьмуть участь у відкритті галереї воїнів, які поклали власні життя за право свого народу жити у незалежній країні. Вдови Героїв отримають матеріальну допомогу від міської влади. Згодом усі разом відправляться на міські цвинтарі: Рівнянський, Лелеківський, Далекосхідний. Старобалашівський і Арнаутівський, щоб покласти квіти до могил учасників АТО.

24 серпня кропивничан і гостей міста запрошують на Театральну площу Кропивницького. О 9.00 там, як і у всій Україні, розпочнуться урочистості з відзначення Дня Незалежності України.

О 10.30 центр святкування переміститься на площу перед міською радою. Акція «Вишиванкова карта України» стартувала у Кропивницькому на День вишиванки з ініціативи та меценатської підтримки міського голови Андрій Райковича. Упродовж трьох місяців сотні кропивничан, серед яких багато студентської молоді і школярів міста, під орудою відомих народних майстринь Олени Пренко і Оксани Монзалевської у міських бібліотеках та на пришкільних літніх таборах вишивали традиційними орнаментами контури всіх областей України. Загальна карта України розмірами 6х4,5 метри буде зібрана в єдину картину на площі перед міською радою саме 24 серпня. Зроблять це вихованці зразкового хореографічного колективу «Світанок». На зворотньому боці величезної мапи всі області України з’єднає виготовлене і розписане дітьми Намисто Добра. Кожна намистина по завершенню святкових заходів буде реалізована на благочинному аукціоні, а виручені кошти перерахують на потреби поранених бійців-учасників АТО.

Під час акції «Вишиванкова карта України» на площі перед міською радою буде представлений і гігантський рушник з текстом Гімну України. вишитий кропивничанами минулого року.

Родзинкою святкування стане і фестиваль смаколиків “Пригощає народний квартал” На площі перед міською радою свої кулінарні вироби (пиріжки, вареники, медовики, деруни, галушки, гречаники, узвари) презентуватимуть народні умільці, громадські активісти, кращі куховари з усіх квартальних комітетів міста. Передбачаються конкурси на найбільший вареник, на вареник “із секретом”, на “веселі” деруни і галушки. Вся продукція буде реалізовуватися і заплатити за неї можна буде за принципом «хто скільки зможе», а по завершенні свята усі виручені кошти будуть передані кропивницьким волонтерам.

Свої заходи до програми святкування запропонувала і громадськість міста:

На Козачому острові із 9.00 по 17.00 триватиме святкова програма, а об 17.00 стартує Хода вишиванок. Цьогоріч вона проходитиме від пам’ятника Янголу–Охоронцю до площі Героїв Майдану, де планується святковий концерт.

24 серпня по всіх храмах обласного центру відбудуться святкові молебені в ім’я процвітання України.

Завершиться святкування великим концертом міського професійного духового оркестру в обласному музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького. Початок концерту – о 18.00.