20квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Полігон твердих побутових відходів у Кропивницькому з наступного року приноситиме користь

ЕКОНОМІКА

Полігон твердих побутових відходів у Кропивницькому з наступного року приноситиме користь

У Кропивницькому триває впровадження інноваційного проекту з дегазації міського полігону твердих побутових відходів, що працює тут із 1953 року.

16753 368x264 2Про це розповіла заступник директор ТОВ «Екостайл» Тетяна Мартотвіцька під час прес-конференції, повідомляє прес-служба міської ради.

За інформацією Тетяни Мартовіцької, на полігон щорічно звозять близько 100 тисяч тонн сміття, тож за весь час існування полігону його накопичилося понад 4,5 мільйона тонн. З часом сміття розкладається, утворюючи біогаз, у складі якого майже половина становить небезпечний метан.

«Ще в 2015 році ми почали розробляти програму з дегазації полігону. Реалізувати її взялось підприємство ТОВ «ЛНК», яке має величезний досвід у цій сфері діяльності. На дегазацію полігона у Кропивницькому інвестор вкладає 1,5 мільйона євро. Завдяки запровадженню дегазації нам вдасться скоротити викиди діоксину вуглецю на 21 тисячу тонн у рік, на полігоні не буде пожеж, а ще метан можна буде переробити в електроенергію і за рік подати в систему енергозабезпечення міста 418 МгВт», – наголосила Тетяна Мартовіцька.

Уже пробурили перші 32 скважини і проклали два кілометри шлейфових газових труб. На черзі – 16 скважин і два кілометри газоводу. Монтажні роботи на станції триватимуть не більше 20 днів, а старт запуску проекту очікується у першому кварталі 2019 року.