18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На території Кіровоградщини тривають ремонти стратегічних доріг

ЕКОНОМІКА

На території Кіровоградщини тривають ремонти стратегічних доріг

4 4567

Виїзна робоча зустріч очільника Укравтодору Славоміра Новака з керівниками ДП «Дорякість» та «Укрдіпродор», а також начальниками служб автодоріг Київської, Черкаської, Кіровоградської та Одеської областей відбулася 6 березня, на дорозі М-05 Київ-Одеса.

Вона є однією з найважливіших в країні, оскільки суміщається з міжнародним коридором Е 95 Санкт-Петербург – Псков – Гомель – Київ – Одеса - … - Самсун – Мерзифон, а також складовою коридору Go Highway від Умані до Одеси. Саме цей коридор має місію з’єднати якісним покриттям Українські чорноморські порти з Гданськом на Балтійському морі. Частина дороги М-05 проходить і територією Кіровоградської області (42,1 км) у  межах Благовіщенського району.

Трафік транспорту, за підрахунками компанії Lotti Ingegneria S.p.A., за добу сягає майже 14,5 тисяч авто і влітку зростає. Висока інтенсивність руху, перевантаження та відсутність зо два десятки років  ремонту, буквально з’їли покриття і тепер воно вкрите тріщинами та вибоїнами. Аби зберегти дорогу в проїжджому стані, в рамках експлуатаційного утримання проводяться дрібні аварійні ремонти. Цього року за сприяння уряду та Укравтодору з державного бюджету будуть виділені кошти, що дозволять виконати поточний середній ремонт на кількох ділянках. Відрізок в Кіровоградській області ремонтуватимуть наступного, 2020-го, року.

У проектах буде передбачено влаштування дренажних систем та ліквідація пучин, окрім укріплення конструктивних шарів дорожнього одягу та перевлаштування верхнього шару покриття.

Учасники зустрічі оглянули і детально обговорили кожну ділянку та кожну споруду, що потребують ремонту.

Начальник Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області Вадим Коюденко окремо зупинився на необхідності відновлення мосту та 4-х шляхопроводів, що є на кіровоградському відрізку траси. Одна зі споруд  вже знаходиться в обмежено працездатному стані, тож аби не допустити її руйнування САД вже замовила проектно-кошторисну документацію на ремонт шляхопроводу. 

У рамках ремонту також буде відновлено освітлення, оновлено дорожні знаки, основні з яких будуть обладнані світлодіодними лампами та влаштовано камери відеоспостереження, роботизовані та постійні.

Славомір Новак зазначив, що особисто контролюватиме хід ремонту та якість, адже саме якість є головною вимогою до підрядників. Також пообіцяв, що сприятиме своєчасному плановому фінансуванню робіт, аби закінчити ремонт вчасно.