19квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА На Кіровоградщині окремим спеціальностям пророкують поступове відмирання

ЕКОНОМІКА

На Кіровоградщині окремим спеціальностям пророкують поступове відмирання

samie vostrebovannie professii budushego kuda pojti uchitsya

 Спеціалісти стверджують, що вже за 5 років можна буде побачити зміну понад 35 % робочих навичок, наявних у сучасних людей.

Самими навичками зміни не обмежаться: професії з’являтимуться та зникатимуть із ринку праці.

Це питання сьогодні для абітурієнтів – 10 липня розпочнеться вступна кампанія до вишів.

Hh.ua | grc проаналізував, як змінився попит з боку українських роботодавців на представників спеціальностей, яким пророкують поступове відмирання.

Одним із головних трендів майбутнього, чи навіть теперішнього, часу вважається автоматизація. Спеціальне обладнання та програмне забезпечення здатні як оптимізувати бізнес-процеси і підвищити ефективність, так і призвести до масової ліквідації робочих місць.

У майбутньому проблеми з працевлаштуванням можуть чекати на бухгалтерів, адміністративних та виконавчих секретарів, поштарів, фінансових аналітиків, касирів, механіків, заводських робітників, водіїв автомобілів, фургонів, менеджерів із туризму, інсталяторів електроніки, адвокатів, банківських службовців тощо. Однак це світові тренди.

Українські реалії можуть бути дещо іншими. У середньому за минулий рік, порівняно з 2013-им, кількість вакансій виросла майже на 70%. Проте не всі сфери розвиваються рівномірно.

Наприклад, у такій профсфері, як «Туризм та готельна-ресторанна сфера», пропозицій про роботу стало більше на 50 %. Традиційні менеджери з туризму в зоні ризику, адже все більшу популярність набувають системи інтернет-бронювання квитків, готелів, електронні гіди, додатки та пристрої для синхронного перекладу.

А от у таких профсферах, як «Інсталяція», «Робітничий персонал», «Адміністративний персонал», «Транспорт», динаміка зростання кількості пропозицій про роботу нині вища за середні показники. Хоча, за прогнозами, попит на таких фахівців має поступово знижуватись.