20квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Від чого залежить розмір допомоги з безробіття звільненим сезонним працівникам Кіровоградщини?

ЕКОНОМІКА

Від чого залежить розмір допомоги з безробіття звільненим сезонним працівникам Кіровоградщини?

250 12Тривалість виплати допомоги з безробіття обмежується 360 календарними днями або 720 днями для осіб передпенсійного віку.

Безпосередній розмір допомоги по безробіттю залежить від причини звільнення з останнього місця роботи, тривалості страхового стажу за рік до реєстрації в центрі зайнятості, загальної тривалості страхового стажу та від розміру заробітної плати  особи, зазначає заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богдан Стоян. 

У будь-якому випадку розмір допомоги з безробіття не може бути нижчим 610 грн та вищим 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розмір допомоги по безробіттю залежить і від причини звільнення. Наприклад, якщо особа звільнена за прогул, то в не залежності від інших факторів розмір допомоги буде 610 грн.

Для осіб, які тривалий час не працювали, або не мають за рік до реєстрації в центрі зайнятості 6 місяців страхового стажу, допомога виплачується  також у розмірі 610 грн.

Для осіб, які мають за рік до реєстрації не менше 6 місяців страхового стажу, розмір допомоги по безробіттю буде залежати від страхового стажу та розміру заробітної плати.

Всі ці данні центри зайнятості отримують з відповідного державного реєстру.

В окремих випадках безробітні подають довідку про розмір заробітної плати.

Якщо відповідні дані відсутні з певних причин, то розмір допомоги по безробіттю не буде меншим за 1630 грн.

Після надходження даних, проводиться перерахунок допомоги по безробіттю.

Розмір допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу.

Якщо цей стаж понад 10 років, допомога по безробіттю призначається у розмірі 70% від середньої заробітної плати. Для стажу від 6 до 10 років – 60%, від 2 до 6 років – 55%, до 2-х років – 50%.

Далі розмір допомоги по безробіттю визначається від конкретного розміру середньої заробітної плати безробітного.

Також необхідно враховувати, що протягом періоду виплати допомоги по безробіттю її розмір зменшується. Через 90 днів виплати від складатиме 80% від першого визначеного розміру, а через 180 днів – 70%.

 Детальні консультації щодо розміру допомоги по безробіттю рекомендуємо отримувати безпосередньо в центрі зайнятості.