24квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Страйкарі Кіровоградщині вимагають виплати заробітної плати

ЕКОНОМІКА

Страйкарі Кіровоградщині вимагають виплати заробітної плати

b50ff551c4f56d6f

Гірники Новокостянтинівської шахти, яка є частиною державного підприємства "Схід ГЗК", відмовилися спускатися в забій через зарплатні борги.

Про це голова профспілки Інгульської шахти цього ж підприємства Михайло Мельник розповів Суспільному.

Шахта знаходиться у селі Олексіївка Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Об'єднана організація профспілок підприємства звернулась 18 листопада до голови Кіровоградської обласної ради із попередженням про можливі стихійні акції протесту. Причина – систематична затримка виплати заробітної плати протягом всього поточного року.

"ДП Схід ГЗК є єдиним в Україні урано-видобувним та урано-збагачувальним підприємством, яке в силу цього вносить внесок в забезпечення енергонезалежності України. Вже неодноразово, на різних рівнях, багатотисячний трудовий колектив, його профспілкова організація заявляли про критичну ситуацію з оплатою праці працівників, яка пов’язана, у першу чергу, із розрахунками державного підприємства "Наек "Енергоатом" за поставлену уранову сировину, оскільки вони є, по суті, єдиним джерелом надходження коштів", – йдеться у зверненні.

Заборгованість сестиматична та не скорочується. Вона стосується також грошей на оздоровлення шахтарів-уранщиків, які мали виплачувати під час відпустки.

Відсутність фінансування впливає на роботу комбінату, оскільки не можуть закупити обладнання для потрібного функціонування шахти, не вистачає пального, запчастин – все це може призвести до зупинки підприємства. Щонайменше, окремі бригади будуть працювати, а інші вимушені будуть простоювати, говориться у зверненні.

Уже стали регулярними погрози відключити підприємство від водо- та електропостачання. Неможливо забезпечити вимоги з охорони праці, санітарії, тим більше спеціальне харчування робітників.

Нестабільна робота підприємства також зменшує надходження до бюджетів Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

Профспілки вмагають не тільки визначитись із роботою комбінату, а й із перспективами роботи галузі в цілому.