25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Шахтарі-уранщики з Кіровоградщини мобілізовані: потрібні рішення на державному рівні

ЕКОНОМІКА

Шахтарі-уранщики з Кіровоградщини мобілізовані: потрібні рішення на державному рівні

137078415 768581163751129 6480148314545258730 o

Учора, 8 квітня, під головуванням міністра економіки Ігоря Петрашка, відбулася нарада щодо вирішення проблемних питань ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

У нараді приймали участь голова НПГУ Михайло Волинець, народний депутат України та голова первинної профспілкової організації НПГУ ДП «СхідГЗК» Дмитро Бондарєв. Про це йдеться на сторінці у фейсбуці незалежної профспілки гірників України.

За результатами наради досягнули домовленості про підписання короткострокової угоди між ДП «Схід ГЗК» та НАЕК «Енергоатом» на три місяці. Документом передбачається, що реалізацію уранового оксидного концентрату на зазначений термін здійснюватимуть за ціною 2020 року. Це дозволить продовжити роботу підприємства.

«Але для забезпечення стабільної роботи підпримєства потрібні рішення на державному рівні, в тому числі прийняття моновладою проєкту закону за № 5201, розробленого нашою командою депутатів спільно з трудовим колективом ДП. Наразі цей законопроєкт щодо забезпечення сталої роботи вітчизняного урановидобутку, виділення фінансування з держбюджету на підтримку уранових шахт, структурних підрозділів держпідприємства «Схід ГЗК», їх визначення як стратегічних об’єктів зареєстрований та очікує на розгляд комітетами та парламентом.

У разі закриття уранодобувних шахт ДП «Схід ГЗК» підприємства – понад 5000 українців ризикують залишитися без роботи. Шукати нову – справа безперспективна: рівень безробіття в Кіровоградській області  становить 12,5%.

До того ж сплачені підприємством у вигляді податків 750 млн грн є серйозним джерелом надходжень до місцевих бюджетів регіону.

Шахтарі-уранщики мобілізовані та готові до початку протестів, перекриття доріг навколо Кропивницького у будь-який момент, якщо високопосадовці не врятують підприємство від зупинки, якщо щось із домовленостей піде не за обговореним сценарієм», – так прокоментував результати зібрання Михайло Волинець.

Читайте також:  Шахтарі ДП «Схід ГЗК» готові до перекриття магістралей поблизу Кропивницького

Кіровоградщина: шахтарі ДП «Схід ГЗК» готові до безстрокових акцій протесту

У квітні гірники ДП «Схід ГЗК» мoжуть поповнити армію безробітних Кіровоградщини

Гірники Кіровоградщини сподіваються на підтримку президента України