24квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Україна має нарощувати видобуток газу попри заяви про перехід ТЕЦ на біопаливо

ЕКОНОМІКА

Україна має нарощувати видобуток газу попри заяви про перехід ТЕЦ на біопаливо

photo 2022 01 27 11 28 51

Плани перейти на альтернативні джерела енергії не знімають зобов’язань з уряду й державної компанії розвивати власну добичу газу.

Таку думку висловив співголова політичної партії «Наш край» Олександр Мазурчак, коментуючи плани компанії «Нафтогаз Тепло» перевести частину ТЕЦ на відновлювальні джерела енергії замість дорогого газу.

За його словами, одним з головних завдань НАК «Нафтогаз Україна» і її дочірньої «Укргазвидобування» є розвиток і збільшення обсягів видобутку газу. Попри розробку державних програм з нарощування видобутку й формування стратегічної цілі держави у посиленні енергетичної незалежності, видобуток блакитного палива скорочуються з 2017 року.

«Видобуток товарного газу в 2017 році склав 13,9 млрд кубометрів, а в 2021 році – 12,9 млрд кубометрів, і це при тому, що програмою «20/20» передбачалось збільшити добичу до 20 млрд кубометрів ще до 2020 року», – нагадав Олександр Мазурчак.

На думку співголови «Нашого краю», замість того, щоб працювати над реалізацією програм зі збільшення видобутку, керівництво НАКу і його дочірніх компаній займається побудовою заздалегідь нереальних планів.

«Такими ініціативами Нафтогаз намагається відволікти увагу від власних провалів й зімітувати бурхливу діяльність в умовах, коли реальні показники компанії багато років поспіль свідчать про деградацію», – наголосив Олександр Мазурчак.

При цьому він уточнив, що біопаливо не може розглядатись як замінник дорогому газу для українських ТЕЦ.

«Для якихось конкретних випадків перехід на альтернативні джерела енергії дійсно може бути вигідним, а десь – зовсім ні – із урахуванням логістики і безперервного постачання біопалива», – резюмував співголова партії.