17квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Парламентарі запропонували скасувати паперові квитанції, а роздруковувати їх виключно на вимогу клієнтів

ЕКОНОМІКА

Парламентарі запропонували скасувати паперові квитанції, а роздруковувати їх виключно на вимогу клієнтів

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, в якому пропонується повне скасування паперових квитанцій на оплату житлово-комунальних послуг.

rada aajpg14112017115633 w300Проект закону отримав № 7270 і має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів», інформує "Україна комунальна".

Згідно з текстом, усі підприємства та установи, що надають послуги ЖКГ, зобов'язані будуть безпосередньо або через посередників вказувати споживачеві спеціальний електронний рахунок (т.зв. "інвойс") з усіма необхідними даними для оплати.

Крім цього парламентарії запропонували скасувати розсилку паперових квитанцій, але залишити можливість їх роздруківки на вимогу клієнтів.

Повідомляти українцям про надходження електронних квитанцій народні обранці пропонують "за допомогою прикладного програмного інтерфейсу". Зміст електронного інвойсу та порядок надання в ньому даних повинні будуть розробити і встановити для постачальників співробітники Національного банку.

Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада України прийняла в повторному другому читанні і в цілому закон "Про житлово-комунальні послуги".
Зокрема, законопроектом встановлюється порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу житлово-комунальних послуг - на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газ, електрику.

У законі передбачається, що споживачам в багатоквартирних будинках теплова енергія постачається відповідно до договору про надання комунальної послуги з постачання теплової енергії.

Так, встановлюється, що тарифи на теплову енергію, яка виробляється і постачається за допомогою систем автономного опалення, формуються і встановлюються окремо для кожного багатоквартирного будинку, обладнаного системою автономного опалення, з урахуванням собівартості виробництва та постачання теплової енергії в таких системах, а також рентабельності суб'єкта господарювання, який здійснює таку діяльність.

Крім цього, виводиться в окрему послугу поводження з відходами, вводиться перевірка якості житлово-комунальних послуг. Встановлюється, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок повинні укладати договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснювати оплату послуг з поводження з твердими побутовими відходами та забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

Передбачається також встановлення відповідальності за надання неякісних комунальних послуг.

Відзначається також, що рахунки за газ будуть виставлятися на підставі квартирних лічильників. Також передбачається встановлення пені в розмірі 0,01% за кожен день прострочення виплат.