27квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Щоб у квартирах взимку було тепло, кропивничани мають негайно погасити борги

ЕКОНОМІКА

Щоб у квартирах взимку було тепло, кропивничани мають негайно погасити борги

Майже літнє тепло відтермінувало початок опалювального сезону. Проте не надовго – ось-ось прийде похолодання.

0008 batareya opalennya obigrivach kaloryfer stanchak 01 e1507805009272

Від тепловиків Кропивницького чекають гарантії: батареї грітимуть. Це напряму залежить від отримання номінацій на постачання природного газу.

Вимога така: ДП «Кіровоградтепло» необхідно довести рівень розрахунків перед газопостачальними, газотранспортуючими  та газорозподільними компаніями до 90%.

Станом на 17 жовтня підприємство має рівень розрахунків за природний газ на рівні 84 %. Це наслідок несвоєчасного проведення компенсації різниці в тарифах з держбюджету та багатомільйонні борги споживачів за спожиту теплову енергію та послуги з централізованого опалення в Кропивницькому. Підприємство не проводить розрахунки за спожитий природний газ у ручному режимі. Оплата автоматично здійснюється банком із рахунків підприємства зі спеціальним режимом використання, на які надходять кошти споживачів  за надані послуги теплопостачання.     

Норматив перерахування цих коштів від усіх категорій споживачів на спеціальні рахунки підприємства  встановлено  окремими законодавчими актами і  складає  приблизно 80 %. Отже, 80 % усіх коштів, отриманих підприємством  від споживачів, одразу йдуть на оплату за спожитий природний газ. Кошти спрямовують на рахунки газопостачальних,  газотранспортуючих  та газорозподільних компаній. Проте цієї суми недостатньо, аби виконати норму в 90 %.      

За умови погашення багатомільйонної дебіторської заборгованості, ДП «Кіровоградтепло» могло б у повному обсязі   погасити заборгованість за природний газ. Проте для цього мають виконати свої зобов’язання всі учасники схеми розрахунків. Держава повинна погасити заборгованість з різниці в тарифах, бюджетні установи  та населення систематично розраховуватись відповідно до укладених договорів, а підприємство в свою чергу – з газопостачальниками.     

Нині дебіторська  заборгованість  перед підприємством складає понад 220 млн. грн. Питома вага  у складі заборгованості – різниця в тарифах (понад 160 млн. грн.). Заборгованість по  пільгах і субсидіях – 7 млн. грн.. Населення накопичило боргів перед підприємством на 49  млн. грн.,  бюджетні установи – 2,5 млн.     

Колектив ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА» звертається до споживачів, які мають борг за послуги з теплопостачання. Від кожного з вас залежить вчасний початок опалювального сезону. Тепловики наполегливо просять погасити борги! Своєчасний  початок і  стабільний перебіг  опалювального сезону не можна перекладати на ДП «Кіровоградтепло». Це відповідальність кожного споживача. Сезон опалення напряму залежить від платіжної дисципліни, своєчасних розрахунків  за спожиті енергоносії, отримання номінацій на газ для  роботи котельних підприємства у штатному режимі.  

До уваги боржників! Вчасне та добровільне погашення заборгованості за послуги централізованого теплопостачання убезпечить вас від примусового стягнення боргів. Такі борги стягуються державною виконавчою службою  через накладання арешту на рухоме та нерухоме майно, його примусовий продаж, звернення стягнення на заробітну плату та пенсію.     

Ознайомитися зі станом розрахунків за послуги теплопостачання (поквартирно по  кожному  будинку) можна на сайті підприємства. Що робити боржникам підприємства, які накопичили великі суми й не спроможні погасити борги одноразово? Ви можете звернутися до абонентного відділу та укласти договір реструктуризації заборгованості. Вам підуть назустріч, тож не зволікайте!