20листопада2018

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Віра Багнюк: У кулінарних конкурсах брала участь і здобувала призові місця

ІНТЕРВ'Ю

Віра Багнюк: У кулінарних конкурсах брала участь і здобувала призові місця

IMG 2715

Від мамки навчилася. Так відповіла Віра Багнюк, відома в Лісному Кіровоградського району куховарка, на запитання кореспондента про те, завдяки кому вона опанувала кулінарне ремесло. 

Ось що розповіла Віра Петрівна. Родом вона  – з Хмельниччини, але на Кіровоградщині проживає давно, з дитинства. Шкільні роки провела в Миколо-Бабанці Бобринецького району. Її мати, вміла куховарка, привезла з собою в цей край ще й західняцькі кулінарні секрети. Наприклад, рецепт коптіння м'яса. 

 – А який мамин борщ добрий!  – запевняє Віра Багнюк.  – А хліб який смачний! 

Не дивно, що тамтешня, миколо-бананська, громадськість дізналася про куховарський хист Ганни Поварчук, і рідко на якому весіллі обходилися без її послуг. А тим часом і її донька-школярка усерйоз захопилася кулінарією. У вільний від уроків час вона пекла торти, тістечка. 

– Я й у кулінарних конкурсах брала участь,  – згадала Віра Петрівна.  –  І здобувала перші, другі місця. 

Уже в технікумі навчаючись, Віра вийшла заміж за Теодозія Багнюка, який також – із Західної України. Кілька десятиліть тому їхня родина перебралася в Кіровоградський район, у Лісне. У них  – чотири доньки,   Наталія, Ольга, Тетяна і Ганна. 

 – Поки діти були малі, я працювала в радгоспі різноробочою,  – повідомила жінка.  – Мама ж  – в їдальні, варила їсти. Уже років з десять я куховарю в місцевому сільсгосппідприємстві замість неї. Дочок привчила до кухні, ще коли вони в школу ходили.  

– Мене й на весілля чи поминки гукають, щоб приготувала їжу,  – продовжує розповідь Віра Петрівна.  – І задоволені всі, бо роблю свою роботу на совість. 

За словами Віри Багнюк, великою популярністю в її родинному, та й за його межами, колі користуються вареники з картоплею чи лівером (звісно ж, власного виготовлення).  

 – Дуже їх поважає і мій Теодозій, а їсть він їх з хлібом,  – уточнила жінка. – А ще він любить свіжий, з печі, хліб, натертий середовим салом та часником. 

Як повідомила Віра Петрівна, коли вони ріжуть свиню, Теодозій Степанович й сам бере участь у створенні кулінарних шедеврів. Зокрема, коптить м'ясо, ковбаси, підчеревок. Ясна річ, й коптильню сам змайстрував. 

– Коли ріжемо порося, це – для нас як свято, –  запевнила Віра Багнюк. 

Віктор КРУПСЬКИЙ 

P.S. Одразу два призабутих кулінарних рецепти запропонувала жителька Лісного Віра Багнюк на пробу читатам ЗПУ. 

Капуста, маринована з буряком 

Білокачанну капусту нарізати скибками, як кавун. Порізати на кружальця вінегретний буряк. Скласти в каструлю шарами скибки капусти та кружальця буряка. Приготувати маринад з води, оцту, солі, цукру, підігріти його  кипіння та охолодити. Залити маринадом капусту з буряком. Через три дні капуста готова.  Подавати її на стіл, попередньо порізавши на кубики.   

Млинці, начинені сиром із цедрою  

Спекти тоненькі млинці. Приготувати начинку із домашнього сиру, перемішаного з родзинками, цукром, ваніліном та тертою лимонною цедрою. Начинити нею млинці, покласти їх у каструлю, змащену зсередини маслом. Залити сметаною, підсмаженою з цукром та ваніліном. Помістити каструлю в духовку, термін запікання – пятнадцять хвилин.