29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Кіровоградщина: коли мрія стає реальністю

ІНТЕРВ'Ю

Кіровоградщина: коли мрія стає реальністю

Людям, які довгий час працювали на одному місці і мають за плечима зрілий вік і солідний досвід, важко знайти роботу та пристосуватися до нових обставин. Але на життєвому шляху трапляється різне.

16 17

Вже чотирнадцять років у Долинському районі діє незалежна газета «Провінція», головний редактор якої – талановитий та цілеспрямований Михайло Федоров. 

16 16

Успіхом своєї справи, передусім, він завдячує службі зайнятості, адже у свій час саме тут чоловік отримав інформаційну, консультаційну та фінансову підтримку для започаткування підприємницької діяльності – заснування власної газети, яка сьогодні є успішною сімейною справою. 

– Михайле Дмитровичу, як все починалося? Що спонукало Вас відкрити власну газету? 

– Так сталося, що в 2004 році я вирішив спробувати себе у підприємництві. Саме тому звернувся до районного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні.

Відвідавши інформаційний семінар, почув про таку послугу, як можливість відкриття власної справи. Маючи за плечима великий професійний досвід (в журналістиці я із 1976 року), вирішив здійснити свою мрію – забезпечити себе роботою та заснувати власну редакцію. Проте, добре розумів, що досвід, який я мав, працюючи в журналістиці – це ще не все, що для повноцінної роботи мені потрібні й інші знання, адже в своєму виданні, окрім журналіста, редактора, я маю бути ще бухгалтером і менеджером. 

Тож, за направленням центру зайнятості, пройшов курси «Основ підприємницької діяльності», склав та успішно захистив бізнес-план. Важливою стала для мене й фінансова підтримка, а саме – одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. На ці кошти я придбав необхідне обладнання для редакції. І таким чином розпочав власну справу.

Оскільки я хотів висвітлювати суспільне життя району, то власну газету визначив як громадсько-політичний тижневик. І невдовзі зрозумів, що видання таки читають. Ми починали з тисячі примірників, а останній номер має тираж вже більше двох.

– Чому саме слово «Провінція» стала назвою газети?

– Я дуже довго думав над назвою. Та якось, під час однієї із зустрічей від гостей прозвучало питання: «Як там ваше провінційне містечко?». Ось це «провінційне» глибоко запало мені в душу, звідси й назва, і я не помилився. 

Варто зазначити, у нас дуже хороший позаштатний актив, аж 30 постійних дописувачів! Щотижня від читачів надходить близько десятка листів. 

– Михайле Дмитровичу, з огляду на діяльність, як Вам вдалося зробити справу сімейною? 

– З перших кроків діяльності мене підтримували та допомагали мої дружина та син. Разом з дружиною ми закінчили Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. З нею ми працюємо в режимі он-лайн: я надсилаю інформацію, а вона вичитує, редагує та оперативно повертає. Мій син Максим, до речі, також має вищу журналістську освіту, верстає газету. На час відпустки можу спокійно залишити редакцію на сина, й бути впевненим, що газета вийде вчасно.

– Чи співпрацюєте Ви із районним центром зайнятості?

– Авжеж, відтоді як існує газета, ми є інформаційними партнерами. На наших шпальтах розміщуються інформаційні матеріали, підготовлені працівниками служби зайнятості (статті, замітки, роз’яснення, прес-релізи тощо), які висвітлюють актуальні питання зайнятості населення, місцевого ринку праці та діяльності центру зайнятості щодо надання соціальних послуг землякам, тим самим допомагаючи їм повернутися до професійної діяльності. 

– Михайле Дмитровичу, що б Ви побажали тим безробітним громадянам, які вирішили відкрити власну справу?

– Впевненості в своїх силах і наполегливості в досягненні своєї мети.

Якщо ти професіонал, віриш у власні сили, то обов’язково станеш успішним, а служба зайнятості в цьому підтримає й допоможе.  

М. Соловйова, 
директор Долинського районного центру зайнятості