25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Наталія Сімонян – майбутнім пенсіонерам: Про страховий стаж краще дбати змолоду

ІНТЕРВ'Ю

Наталія Сімонян – майбутнім пенсіонерам: Про страховий стаж краще дбати змолоду

Від початку дії закону про пенсійну реформу минуло більше півроку. Які висновки можна вже зробити? Що треба знати нинішнім і майбутнім пенсіонерам? 

 

Про це і не тільки розмова з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Наталією Сімонян. 

24385401– Наталіє Миколаївно, давайте розпочнемо з пенсії за віком. Відомо, що вік виходу на пенсію не змінився – 60 років що для чоловіків, що для жінок, але змінився розмір страхового стажу, необхідного для призначення пенсії.   

– Так. Згідно зі статтею 26 нового закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, страховий стаж для жінок встановлено 30, для чоловіків – 35 років. Але ця норма стосується тих громадян, які виходитимуть на пенсію з першого січня 2028 року. Нині для оформлення пенсії при досягненні 60 років стаж повинен бути не менше 25 років, з наступного року – не менше 26 років і т. д. Зроблено виняток для жінок, які народилися в 1961 році і раніше. Вони виходять на пенсію не досягши 60 років. Наприклад, якщо жінка народилася в період із 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, то виходить на пенсію у 58 років і 6 місяців (ст. 26 закону),  але за наявності відповідного страхового стажу.

– А в кого стажу не вистачає – що робити?

– Тут є два варіанти. Перший – дочекатися 63 років, і, якщо ваш страховий стаж становитиме від 15 до 25 років, ви пенсію отримаєте. Другий варіант – стаж можна докупити, але це досить недешево – скажімо, в нинішньому році за рік стажу треба сплатити 16,8 тисячі гривень – подвійний розмір щомісячного єдиного соціального внеску.

– Багато запитань у людей стосовно пенсій за вислугу років. Особливо це цікавить учителів. Нагадайте, будь ласка, основне, що треба знати про ці пенсії.

– Пенсії за вислугу років збереглися лише для тих осіб, котрі станом на 1 жовтня 2017 року, тобто на момент внесення змін у пенсійне законодавство, мали необхідний стаж для призначення такої пенсії. Після 1 жовтня 2017 року «заробити» пенсію за вислугу не можна, в тому числі й учителям. Таке право залишено за дуже обмеженим колом осіб, наприклад, працівниками цирку, ліліпутами та ін.

– Якщо пенсіонер продовжує працювати – він може претендувати на перерахунок пенсії і за яких умов?

– Якщо людині призначено пенсію і вона працює, то згідно із ч. 2 ст. 42 закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування,  вона має право на перерахунок пенсії за умови, що після призначення пенсії минуло два роки. До слова, такий перерахунок щороку з першого квітня, починаючи з цього року, робиться в автоматичному режимі. Тобто людині не треба особисто звертатися до органів Пенсійного фонду, щоб перерахували пенсію. Якщо при перерахунку розмір пенсії зменшується, ми залишаємо пенсію в тому розмірі, в якому вона була до перерахунку.

– Яка ситуація з надбавками, доплатами, підвищеннями – зберігаються вони?

– Вони дуже різні і встановлюються різними законодавчими актами. Сама пенсійна виплата включає розмір страхової пенсії, а також деякі доплати. Найпоширенішою є доплата до мінімального розміру пенсії, визначеного на рівні прожиткового мінімуму для непрацюючих осіб. Дуже часто – відсотків сорок – призначена згідно з формулою розрахунку пенсія менша 1373 гривень. Якщо, скажімо, людина заробила собі пенсію в розмірі 1000 гривень, то ще 373 гривні їй доплачує держава. 

Також є надбавка дітям війни. Вона встановлюється постановою уряду і сьогодні її розмір – 66 гривень 43 копійки. Є надбавки донорам, пенсії за особливі заслуги перед Україною. Є  доплата за понаднормативний стаж. Якщо жінка при виході на пенсію замість 30 має 40 років стажу, їй встановлюється доплата в розмірі одного відсотка від розміру пенсійної виплати за кожен рік, але не більше розміру мінімального прожиткового мінімуму.

– Отже, висновок – треба якомога раніше починати працювати, офіційно оформлювати свої трудові відносити?

– Виходячи з чинного законодавства, це дійсно так. Щоб отримати пенсію після 2028 року, шістдесятирічний чоловік повинен буде мати 35 років стажу, шістдесятирічна жінка – 30, от і рахуйте, коли вони мають почати працювати. Чим раніше, тим краще для них.

– Дуже часто люди працюють без оформлення своїх трудових відносин...

– Вони матимуть серйозні проблеми з призначенням їм пенсії.

– Але ж роботодавець каже: не хочеш працювати нелегально, шукай собі іншу роботу. Що робити людині?

– Людина за себе відповідає: або погоджується на такі умови, або ні. 

– Чимало наших співвітчизників змушені трудитися за кордоном неофіційно, відповідно необхідного страхового стажу для призначення пенсії не матимуть…

– Це, звичайно, не дуже добре, але вихід із цієї ситуації я вже називала – необхідний стаж можна докупити, і дехто вже так і робить.

– Колишнім державним службовцям пенсії не перераховують, що їм робити, адже багато з них отримують дуже низькі пенсії?

– Вони не підпали під жоден перерахунок пенсій, що проводилися останнім часом. А норму закону, згідно з якою пенсія цій категорії громадян перераховується в разі збільшення окладів працюючих державних службовців, відмінено. Не випадково у жовтні минулого року ми перевіряли, чи не отримуватимуть вони більше, якщо їх перевести на загальну пенсію. У багатьох випадках так і ставалося. Також ми радили додатково надати необхідні документи для переведення їх на загальну пенсію.

– Пенсіонерам так званого силового блоку перерахунок пенсій закінчено?

– Так. Понад десять тисяч колишніх працівників міліції, СБУ та інших органів уже отримують підвищені пенсії. У середньому – на 1372 гривні. Їм також була нарахована доплата за попередні місяці нинішнього року. Решту доплати цій категорії пенсіонерів буде здійснено протягом 2019-2020 років.

– При втраті годувальника людина, яка була на її утриманні, може переоформити пенсію?

– Може, але є обмеження розміру переоформленої пенсії. До слова, право на таку пенсію мають не тільки члени сімей військових, міліції, а й цивільних.

– Людина відшукала втрачену пенсійну книжку після виходу на пенсію – вона може подати її до пенсійного органу для перерахунку пенсії?

– Звичайно, якщо в знайденій книжці є відомості про роботу до липня 2000 року, оскільки всі відомості після цієї дати у нас є в базі. Додатковий стаж стане підставою для перерахунку пенсії.

– Багато наших земляків працювали на території нинішньої Росії. Існують труднощі з отриманням підтвердження щодо трудового стажу з цієї країни?

– Ні. Ми отримуємо відповіді на всі наші запити. Так само ми відповідаємо на їхні запити.

– Люди часто звертаються до вас за роз'ясненнями?

– Часто, але ми чимало робимо для того, щоб вони зайве не хвилювалися і не витрачали даремно час. Зокрема, в у кожному районі діє відділення сервісного центру, до якого можна звернутися за консультацією. Крім того, наші працівники регулярно ведуть прийоми на великих підприємствах, в створених об'єднаннях територіальних громад. Ще б я порадила активно користуватися веб-порталом електронних послуг Пенсійного фонду – там можна не тільки отримати відповідь на запитання, що цікавить, а й, зареєструвавши свій так званий «кабінет», слідкувати за власною пенсійною справою. Особливо корисно це для майбутніх пенсіонерів – вони можуть бачити, чи сплачується за них соціальний внесок, у якому розмірі  тощо.

– Наталіє Миколаївно, дякую за відповіді. Будемо сподіватися, що вони прислужаться нашим читачам.

– Я теж на це розраховую. 

Валерій М'ЯТОВИЧ