16квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Кропивничанам презентували український різдвяний фільм

КУЛЬТУРА

Кропивничанам презентували український різдвяний фільм

1246756

У перший робочий день січня у Кропивницьку презентували художній фільм "Пекельна хоругва, або козацьке Різдво".

Це – справжня подія напередодні улюбленого народного свята, оскільки в інших країнах давно вже є по кілька унікальних кінострічок, які традиційно показують напередодні Різдва Христового.

"Фільм-казка для всієї родини про козаків, козацький рід, Рай і Пекло, Різдво й нечисту силу. Та не просто казка, а саме химерна українська казка, яка притаманна тільки українській культурі і українському характеру. Сама історія, яка є продовженням веселого козацького химородництва Котляревського і Гоголя, вщерть напоєна українським народним гумором, козацькою героїкою і закорінена в український фольклор і українську народну міфологію й вірування. В основу сценарію покладено твір найвідомішого казкаря України Лірника Сашка (який і є сценаристом) «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід», – повідомляють автори фільму.

Кінопоказ справив на кропивничан особливе враження, оскільки всього кілька днів тому, у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського під час літературного свята з нагоди Дня Святого Миколая читали згадану казку Сашка Лірника для дітей учасників бойових дій на Сході нашої держави.

 Федір Шепель