20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Кропивницький композитор Борис Притула: На створення пісень мене надихнув незабутній Валерій Гончаренко

КУЛЬТУРА

Кропивницький композитор Борис Притула: На створення пісень мене надихнув незабутній Валерій Гончаренко

fcdd76a14a2ca560efc96a4625412036

За сприяння обласного будинку народної творчості побачила світ збірка пісень відомого на Кіровоградщині музиканта і композитора Бориса Притули.

«До збірки увійшло майже чотири десятки пісень, написані на слова поетів нашого краю», – сказав автор.

Серед майстрів слова, чия поезія завдяки Борису Васильовичу стала піснею, – Валерій Гончаренко, Антоніна  Корінь, Анатолій Каретний, Тетяна Маркова, Олена Надутенко та ін.   

«На створення пісень мене надихнув незабутній Валерій Гончаренко. Сталося це в революційному3377 1991-му році. Якось Валерій зайшов до мене у філармонію й поскаржився, що в музичному училищі йому вже три місця обіцяють вірш покласти на ноти й слова не тримають. Запитав, чи не міг би я за це взятися. Я ніколи пісень не писав, але коли почав знайомитися з текстом, одразу відчув мелодію. За дві години пісня була готова. Пізніше вона навіть прозвучала на урочистостях з нагоди чергового Дня незалежності», – додав Борис Притула.

Наступним значним доробком Бориса Притули стало музичне оформлення пісень, записаних від його мами. Збірка «Вінок матусиних пісень» була помітною подією в культурному житті обласного центру.

IMG 118728Пише Борис Васильович і вірші.

«Перші написав ще під час служби в армії, а на суд громадськості наважився винести тільки через багато десятиліть. Збірка віршів «Ліричне багатоголосся» побачила світ минулого року», – каже Притула.

Презентація збірки пісень, написаних на вірші місцевих авторів, відбудеться  в жовтні – листопаді.

Читайте також: