20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Історична архітектура: у кропивницькому музеї презентують роботи аквареліста Анатолія Кравченка

КУЛЬТУРА

Історична архітектура: у кропивницькому музеї презентують роботи аквареліста Анатолія Кравченка

214004

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна на офіційному вебсайті презентує цікаву віртуальну тематичну виставку «Історична архітектура в акварелях народного художника України Анатолія Кравченка.

574002За мотивами перекидних календарів “Джерела пам’яті”». Онлайн експозиція присвячена 65-річчю з дня народження відомого українського митця.

Одеський аквареліст Анатолій Кравченко добре знаний у Кропивницькому, адже неодноразово експонував свої персональні виставки акварелей в галереї «Єлисаветград». Брав участь і у всеукраїнських художніх пленерах, що проходили в нашому місті: «Художній пленер-2017», присвячений 125-річчю з дня народження Олександра Осмьоркіна, та під час Національного фестивалю «Кропивницький» в 2018 році.

Презентував свої графічні доробки і в музеї. Так, у 2019 році з успіхом пройшла виставка творів Анатолія та Галини Кравченків «Акварельна Україна: Одеса-Кропивницький» у рамках музейного мистецького проєкту «В майстерні художника» до Дня художника, організованої  у співпраці з Одеською обласною організацією Національної Спілки художників України за ініціативи та сприяння власника галереї «Єлисаветград» Миколи Цуканова. До речі, подружжя Кравченків зробили щедрий мистецький подарунок музею – передали до його збірки всі свої авторські твори, що експонувалися на виставці, а їх майже пів сотні. Серед них чимало пейзажів Анатолія Кравченко з архітектурними перлинами історичного центру нашого степового міста.

5006«Мистецтво для мене - це спосіб життя, я живу мистецтвом, переживаю мистецтвом, тішуся мистецтвом», – зазначає визнаний майстер акварелі Анатолій Кравченко у вступній статті до каталогу виставки «Акварельна Україна: Одеса- Кропивницький».

У тому ж 2019 році художник, за поданням музею, став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція». Є серед нагород митця і медаль Національної Спілки художників України «Лауреат премії імені Тетяни Яблонської».

46003Анатолій Кравченко народився 13 березня 1956 року на Житомирщині. Закінчив Одеське державне художнє училище ім. М.Б.Грекова в 1975 році та Український поліграфічний інститут ім. І.Федорова, нині Українська академія друкарства, у Львові в 1991 році за спеціальністю «графіка». Його дипломним проєктом був «Перекидний календар “Джерела пам’яті”», який презентував 13 станкових акварельних аркушів з визначними архітектурними пам’ятками України. Надрукував календар популярний у Львові фотомистецький часопис «Світло й Тінь».

Слід зазначити, що Анатолій Кравченко працює не лише в техніці акварелі. Він займається живописом, монументальним живописом та книжковою графікою. Улюблений його жанр – пейзаж. А в 1994-2012 роках брав участь у реставрації настінних розписів театру опери та балету, філармонії та визначних культових споруд  в Одесі.

Є активним учасником всеукраїнських та міжнародних художніх виставок та пленерів, в т.ч. в рамках Міжнародного фестивалю акварелі в Фабріано, Італія. У складі оргкомітету Всеукраїнської та Міжнародної виставки «Море акварелі». Має численні персональні виставки в Україні та за кордоном. Твори зберігаються в зібраннях провідних українських художніх музеїв та приватних колекціях багатьох країн.

008На підготовленій музеєм нинішній виставці представлено унікальні перекидні настінні ілюстровані календарі на 1993 рік: «“Джерела пам’яті”. Акварельні роботи Кравченка Анатолія Григоровича» та «Акварелі Анатолія Кравченка», передані автором до фондів музею. 

Презентовані репродукції пейзажних композицій Анатолія Кравченка вражають космічною безмежністю природного простору та образами історичної пам’яті, яку зберігають архітектурні перлини минулих віків. Його акварелі приваблюють особливою вишуканістю, адже віддзеркалюють реальний світ, в якому панує краса, барвиста гама почуттів, творча фантазія. Вони ніби промовляють, що слід не просто милуватися довершеними витворами зодчих, а зберігати їх для усвідомлення  цінності кожної миті життя.

46010Оригінально доповнюють виставку фотокартки народного художника України Анатолія Кравченка під час пленерів в нашому місті та мистецьких подій в музеї Олександра Осмьоркіна. 

Тож, запрошуємо шанувальників історії та мистецтва талановитих зодчих минулих століть завітати на музейний вебсайт і ознайомитися з представленою виставкою http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt171_u.html

Віта Чернова,

директорка художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Читайте також: У Кропивницькому презентували роботи талановитого художника

Образ Кобзаря у творах художника-аматора з Кіровоградщини Віктора Шульги

Кропивницький фотохудожник став одним із переможців наймасштабнішого конкурсу