20травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Символи української музики: у кропивницькій книгозбірні лунали козацькі та чумацькі пісні (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Символи української музики: у кропивницькій книгозбірні лунали козацькі та чумацькі пісні (ФОТО)

15у35

Концерт «Символи української музики» до Дня державності України, підготовлений Кропивницьким музеєм музичної культури ім. К.Шимановського, відбувся у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

443ав35

У виконанні фольклорного гурту "Млиночок" прозвучали знакові для української культури козацькі й чумацькі пісні та пісня-танок «Шум».

Модератор концерту Олександр Полячок наголосив на таких образах-символах, як чайка, калина, сокіл та ін. У другій частині концерту прозвучали твори основоположника української композиторської школи М.Лисенка, одного з провідних українських композиторів ХХ століття  О.Зноско-Боровського та наших сучасників – М.Скорика та Є.Станковича.

Скрипалька Марія Полячок у дуеті з піаністом Євгеном Романовим натхненно зіграли ліричний лисенківський «Романс», а також драматично-філософський Концерт №5 «Питання без відповіді» Є.Станковича, створений лише 6 років тому.

Віолончелістка Наталія Сифун експресивно виконала сольну «Імпровізацію» О.Зноско-Боровського, написану в характері українських дум і плачів.

2photo 10 2023 07 27 23 52 13

У виконанні тріо М.Полячок, Н.Сифун та Є.Романов прозвучала «Мелодія» М. Скорика, яка давно стала одним із символів України та української музики. На завершення всі присутні заспівали «Червону калину» – символ української незламності.

Від завідувачки відділом мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського та співорганізаторки заходу Світлани Ушакової всі артисти отримали в подарунок ляльки-мотанки, які традиційно вважаються оберегами.

Фото Марини Лапіної та Ірини Ніколаєвської