25грудня2025

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА На різдвяному столі має бути 12 пісних страв: у родині на Кіровоградщині шанують національні традиції (ФОТО)

КУЛЬТУРА

На різдвяному столі має бути 12 пісних страв: у родині на Кіровоградщині шанують національні традиції (ФОТО)

5457fe09e58df770

Троє сестер із Диківки Олександрійського району готують на Святвечір 12 пісних страв за родинними рецептами.

Це печена риба, гарбуз та яблука, квасоля, кутя, узвар, вареники, велика хлібина й пиріжки з різними начинками, розповіли жінки Суспільному.

c8e9c896f25f8bf3

У родині відтворюють українські традиції в зеленій садибі, яку облаштували самі. Долучають дітей та онуків.

Головна на столі в родині на Святвечір — кутя. Мак для неї Ярина Васалатій тре в макітрі на підлозі, сидячи на кожусі.

"Висипаємо мак, беремо рогач і розтираємо по макітрі так, як це робила моя бабуся. Рукою його було важкувато терти, а під вагою рогача чи лопати мак розтирається швидше. Мені дуже подобалося, коли із зерна починало виходити молочко, воно таке біле, гарне і смачне. Потім туди додавали цукор або мед і заправляли кутю", – каже пані Ярина.

Кутю на Святвечір готували першою, бо вона має настоятися. У родині її готують з вареної пшениці, меду, маку та горіхів, родзинок, додають узвар. Обов’язково на столі — пісні вареники. Тісто для них готують без яєць, на воді й олії, розповіла Вікторія Левіцька.

"Починали ліпити вареники, коли тісто відпочило. Щоб вони були ніжними, всі, хто був вільний, ставали до роботи, бо готувати вареники потрібно було швидко".

На різдвяному столі має бути 12 пісних страв. Це – кутя, узвар, печені риба та яблука, тушкована та квашена капуста, картопля, пампушки, квасоля, вареники, солодкий печений кабак, плачинди, хліб, пиріжки, а також борщ.

На спільну вечерю за столом збирається вся родина, каже Олена Лопата.

"Ми всі хліборобського роду, у нас все пов’язане з випічкою, з хлібом. Це для нас святе. Завжди як основу бабуся та моя мама пекли хліб, так само робимо і ми. Також бабуся пекла пиріжки з різними начинками: з маком, з кабаком, їх називала плачинди. Вона завжди натоплювала піч, у якій також готували картоплю. Я коли працюю з випічкою, то відпочиваю".

Зі слів Вікторії Левіцької, щороку дотримуються родинних традицій, які їм передали батьки.

Деталі – у сюжеті Суспільного.