23квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА Що у кропивницькому ЦНТУ викладають волонтери з Франції

ОСВІТА

Що у кропивницькому ЦНТУ викладають волонтери з Франції

2 62 9876 

Третій рік поспіль на базі Центральноукраїнського національного технічного університету працювали унікальні у нашому регіоні курси французької мови.

3 9 563

Курси викладають волонтери, які спеціально для цього приїжджають із Франції до Кропивницького. Цей проект – складова великого циклу підготовки студентів, мета якого – допомогти студентам продовжити своє навчання у Франції, повідомили на офіційному сайті вишу.

Так, шлях від мовних курсів до навчання у закладах вищої освіти Франції не буде простим й розтягнеться на декілька років, але він абсолютно реальний. Про це свідчить досвід роботи в нашій країні організації «Федерація обмінів Франція-Україна» (Federation Echanges France Ukraine). Додатково цей шлях включатиме, щонайменше, три стажування у Франції за програмами ФОФУ.

«Федерація обмінів Франція-Україна» розпочала співпрацю з Центральноукраїнським національним технічним університетом в грудні 2016 року. Що являє собою ФОФУ? Це об’єднання півтора десятка французьких громадських асоціацій, які реалізують проекти з обміну школярами і студентами між Францією та Україною, замаються питаннями стажувань або навчання українських студентів у Франції, а також просто організують відпочинок підлітків з України у Франції.

Зокрема, для студентів ФОФУ пропонує багаторівневий цикл стажувань.

Найбільш простий – перший рівень, націлений на вдосконалення французької мови. Студент живе у французькій родині протягом двох місяців й вивчає особливості культури, традиції цієї країни тощо. Оскільки спілкування з оточенням лише французькою, це дозволяє студенту підняти своє володіння мовою до рівня, необхідного на другому, третьому та четвертому етапах стажування.

Стажування другого рівня – це оплачувана робота на підприємстві, у фермерському господарстві та інш.; стажування третього рівня – цільове працевлаштування терміном до шести місяців на одному із франко-українських підприємств, з якими співпрацює «Федерація обмінів Франція-Україна». Нарешті, стажування найвищого, четвертого рівня – навчання у французькому закладі вищої освіти.

На кожному новому рівні стажування від студента вимагатиметься більш високий рівень володіння французькою мовою. Якщо на початковому етапі достатньо базових знань, то для навчання у Франції необхідно дуже добре розмовляти та розуміти французьку. Для того, щоб допомогти студентам-іноземцям опанувати французьку мову, ФОФУ за допомоги ініціативи FLE: Francais langue etrangere («Французька мова – як іноземна») організовує в партнерських закладах вищої освіти України спеціальні лінгвістичні програми з вивчення французької. Саме в рамках такого проекту в 2017, 2018 та 2019 роках до ЦНТУ приїздили викладачі-волонтери із Франції професор Ів Валля, Мішель Буісу, професор Філіп Паші.

1 872

Фото звідси – 

http://www.kntu.kr.ua/?view=article&id=414