20квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА Як іноземні інвестиції допоможуть вирішити питання фінансової автономії шкіл Кропивницького

ОСВІТА

Як іноземні інвестиції допоможуть вирішити питання фінансової автономії шкіл Кропивницького

У рамках проекту, який втілює у життя Інститут висвітлення війни та миру за підтримки МЗС Королівства Норвегії, у Новоукраїнській і Тишківській об’єднаних територіальних громадах Кіровоградської області та в Олександрії впроваджуватимуть прозору систему розподілу коштів місцевих бюджетів для потреб шкіл.

17 2

Про це повідомила головa КОО ВГО «Aсоціaція сприяння сaмооргaнізaції населення» Aллa Волошинa.

«Із прийняттям нового закону «Про освіту» у 2017 році, школа отримала максимальну свободу і гнучкість, у тому числі й у залученні фінансів. Наше завдання – розповісти громаді, як зробити так, аби за нової ситуації навчальні заклади отримали якомога більше переваг, а не перетворилися на територію війни», – зазначила пані Волошина.

Вирішити це питання допоможуть піклувальні (наглядові) ради, які відповідно до чинного законодавства вводяться до структури керування шкіл.

Навчальний заклад, який працюватиме за новою схемою, повинен мати відповідну стратегію, згідно з якою вдосконалять освітній процес

Представники ради (батьки, громадські активісти, меценати – тобто активна громадськість, мета якої, допомогти школі) мають право самостійно проводити аудит ефективності діяльності адміністрації школи щодо реалізації своєї стратегії, контролювати навчальний та фінансовий процеси.

За результатами аудиту, піклувальна рада може звернутися до засновника закладу з питанням про зняття адміністрації школи з посади, або про преміювання. 

«Піклувальна (наглядова) рада – це не батьківські комітети, які виконують побажання закладу. Вона має свій голос та точку зору. Вона співпрацює, допомагає і контролює. У центрі освітнього процесу стоїть дитина, яка з вересня по травень більшу частину свого часу поводить у школі. Але щастя має бути не лише дітям. Реалізований та забезпечений учитель може передати своє щастя вихованцям. І лише за таких умов ми зможемо виростити гідне майбутнє, в першу чергу, для себе», – зазначила Алла Волошина.

Положення про наглядові ради в Кропивницькому розробили ще у 2018 році та і досі його не прийняли.

Затвердити документ мають місцеві депутати, які своїм рішенням дозволять загальноосвітнім закладам міста вийти на новий рівень щодо вирішення питання автономізації.

Довідково. У рамках проєкту 17-18 січня у Кропивницькому відбудеться безкоштовна дводенна школа для журналістів, громадських активістів, батьків для запровадження дієвого механізму наповнення шкільних кошторисів і контролю за їх ефективним витрачанням та привернення уваги суспільства до теми фінансової автономії загальноосвітніх навчальних закладів. 

Усю необхідну інформацію можна знайти за хештегом #піклувальні_ради_в_школах.