19квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА Студенти Кіровоградщини вивчать досвід аграрних підприємств Італії, Іспанії, Австрії, Литви, Угорщини та Польщі

ОСВІТА

Студенти Кіровоградщини вивчать досвід аграрних підприємств Італії, Іспанії, Австрії, Литви, Угорщини та Польщі

Студенти та аспіранти Центральноукраїнського технічного університету в рамках програми Європейського Союзу ЕРАЗМУС+КА2 отримають можливість перейняти досвід роботи аграрних підприємств Італії, Іспанії, Австрії, Литви, Угорщини та Польщі.

Водночас на базі навчального закладу створять Експертний Центр та наукову лабораторію з визначення якості ґрунтів і сільськогосподарської продукції. На це Європейський Союз виділив 57.3 тис. євро безпосередньо ЦНТУ та близько 19 тис. євро Інституту сільського господарства Степу НААН України, інформує пресслужба облдержадміністрації.

Про це повідомила очільниця департаменту агропромислового комплексу ОДА Марія Чорна вчора, 16 липня, за результатами презентації міжнародного проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій і сталості».

За її словами, один із етапів проєкту передбачає обмін студентським досвідом. Студенти з Кіровоградщини вивчатимуть специфіку європейських агропідприємств. Натомість до наших сільгоспвиробників приїдуть іноземні студенти.

Кінцевий етап – розробка магістерських та дисертаційних робіт. Уже відомо, що європейці присвятять свої наукові роботи темі інноваційних кластерів в агропромисловому комплексі в галузі рослинництва. Проте ще не відомо, які саме підприємства на Кіровоградщині їх прийматимуть. Тож пошук креативних сільськогосподарських виробників, які були б зацікавлені в проведенні досліджень з використанням інноваційних технологій на базі їх підприємств, ще триває.

Як зазначила Марія Чорна, проєкт має дві мети – розвиток потенціалу університетів як складової частини агропромислових кластерів і створення інноваційних центрів як передумови для розвитку та успішного функціонування агропромислових кластерів.

Над його реалізацією працюватимуть фахівці ОДА, науковці Центральноукраїнського національного технічного університету та Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, а також сільгоспвиробники Кіровоградщини.

Довідково: у програмі Європейського Союзу ЕРАЗМУС+КА2 беруть участь студенти з університетів Литви, Польщі, Австрії, Іспанії, Угорщини, Італії, України, Молдови та Азербайджану. У списку українських вищих навчальних закладів, крім Центральноукраїнського національного технічного університету, також є Білоцерківський національний аграрний університет, Львівський національний аграрний університет, Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти, а також Полтавська державна аграрна академія.

Читайте також:  Головам ОТГ Кіровоградщини передали документи на новий шкільний транспорт

На Кіровоградщині з’явиться ще один проєкт, цікавий як для туристів, так і для інвесторів