29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ОСВІТА Кіровоградщина: найзатребуваніші професії - будівельники, електрозварювальники, швачки, оператори верстатів з програмним керуванням

ОСВІТА

Кіровоградщина: найзатребуваніші професії - будівельники, електрозварювальники, швачки, оператори верстатів з програмним керуванням


Такі дані було озвучено на засіданні тристоронньої соціально-економічної ради.

Воно пройшло під керівництвом голови ради об’єднання організацій роботодавців області Павла Штутмана, за участі першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, голови Федерації профспілок області Максима Баланенка та членів ради, інформує прес-служба облдержадміністрації.

Розглянули питання виконання регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів у 2016 році та планових показників на 2017 рік.

Минулоріч замовлення на підготовку робітничих кадрів вперше формувалося на місці, наголосив Сергій Коваленко.

"Цього року разом із представниками виробництва, керівниками навчальних закладів, спільно з керівниками територій та центрів зайнятості ми відпрацювали те регіональне замовлення, яке гарантуватиме після закінчення навчання в професійно-технічному училищі робоче місце, а не місце безробітного в центрі зайнятості. Реально збільшені замовлення на ті професії, які потрібні на ринку праці", – зауважив посадовець.

Начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський повідомив, що у нинішньому році лише 6 ПТУ фінансуються з бюджету Кропивницького, решту повернуто на утримання з обласного бюджету. Замовлення по сільськогосподарському напрямку, електротехнічному, а також по напрямках громадського харчування, залізничного транспорту виконується, а по напрямках будівельних робіт та швейного виробництва ще треба працювати.

В області створено спеціальну робочу групу, яка проаналізувала двосторонні договори між ПТУ і роботодавцями, врахувала вакансії та кількість безробітних робітничих професій у центрах зайнятості, листи керівників територій стосовно потреби в кадрах.

За результатами проведеної роботи визначено, що найнеобхіднішими на ринку праці області сьогодні є оператори верстатів з програмним керуванням, електрозварювальники, будівельники, швачки. Врахувавши це, у 2017 році було збільшено кількість груп в ПТУ або наповнюваність існуючих за цими професіями.

Також цього року буде відкрито нові професії, яких потребує ринок праці окремих територій: кравці, кухарі-офіціанти, обліковці, а також оператори верстатів з програмним керуванням. При цьому скоротять кількість груп з підготовки операторів комп’ютерного набору, перукарів у сільській місцевості.