27квітня2024

ГОЛОВНА ОСВІТА У Новгородці виступили проти незаконного збирання «благодійних» внесків у школі

ОСВІТА

У Новгородці виступили проти незаконного збирання «благодійних» внесків у школі

Активісти Новгородківської районної організації ВО «Свобода» звернулися з офіційним листом  до директрора  Новгородківського НВК Наталії  Кушнір із вимогою припинення збору так званих «благодійних» внесків без законних на те підстав.  

stop korupciya shkola 777x437Посилаючись на законодавство України та акти профільного міністерства свободівці роз'яснили дирекції НВК, що збирання благодійних внесків можливе лише за умови дотримання чинного законодавства.

У своєму листі націоналісти нагадали, що  відповідно до Конституції України,   держава забезпечує доступність і  безоплатність освіти, а збирання благодійних внесків можливе лише на добровільній основі. Крім того, подібна діяльність має здійснюватися через спеціально створений шкільний благодійний фонд та за умови обов’язкового оформлення відповідної документації з відображенням внесків у бухгалтерському обліку.

«Ми вважаємо, що керівництво шкіл і відділу освіти перш за все має вимагати  кошти у владних органах, а не у батьків. Це чудово, якщо хтось з батьків має щире бажання допомогти освітнім закладам, але така допомога має бути виключно добровільною, з оформленням відповідної звітності і дотриманням законодавства. Зараз  же  батьків здебільшого  ставлять перед фактом,  що вони нібито зобов'язані зробити так звані «добровільні» внески, і при цьому ніякої звітності щодо надходжень і використання коштів не існує. Це неприпустимо і незаконно», – зазначив керівник Новгородківської районної організації ВО «Свобода» Павло Дейнеко.

Разом із тим, націоналісти нагадали, що збирання, розпорядження коштами з боку працівників школи, або їхнє незаконне втручання в процес збирання, розподілу, розпорядження цими внесками, чи збирання грошей без оформлення відповідної документації та відображення її у бухгалтерському обліку, може кваліфікуватися як кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 364 Кримінального Кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).