25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ОСВІТА Закордонні гості: студенти медфаку завітали до кропивницьких школярів

ОСВІТА

Закордонні гості: студенти медфаку завітали до кропивницьких школярів

31n 2

Студенти Міжнародного медичного факультету ДНМУ відвідали кропивницьку ЗОШ №14  та провели зустріч з нагоди Міжнародного Дня миру. 

ООН використовує святкування Дня миру, для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до взаєморозуміння. 

31n 1

«Для осмислення проблем миру, ми вирішили провести такий інтерактивний захід за участю іноземних студентів та школярів з Кропивницького», - зазначив ініціатор зустрічі, викладач історії України ДНМУ Анатолій Сустрєтов. 

Школу відвідали троє студентів — Абдулла з Індії, Кейсі з Пакистану та Юніс із Гани. Сказати, що візит юнака та двох дівчат у національному вбранні спровокував справжній фурор на перерві — не сказати нічого. 

Діти буквально оточили гостей, хотіли з ними познайомитись і просто доторкнутися. Впродовж десяти хвилин учні молодшої школи не відпускали студентів, робили з ними селфі та наперебій знайомилися без жодних мовних бар'єрів. Дорослих, які стояли поруч, просто «накрило» хвилею позитиву. Студенти приділили увагу кожній дитині, навіть найбільш сором'язливі отримали своє фото на пам'ять.

На уроці до Дня миру, який організували вчителі англійської мови, Наталія Щербакова та Валентина Касьяненко, зібрали дітей різного віку. Школярі підготували відеоролик про мир англійською мовою та загалом весь час спілкувалися лише іноземною. 

Свій погляд на поняття миру висловив Абдулла, він сказав, що Індія найбільш мирна країна, і не атакує інші народи. Юніс з Гани поділилася, що у її рідній країні проживають різні етноси, які навіть розмовляють різними мовами, проте, усі вони знаходять взаєморозуміння. 

91 nШколярів цікавило абсолютно все про гостей — чи подобається їм Україна та навчання у Кропивницькому, щоб вони хотіли змінити у своїх країнах, які труднощі виникають під час життя на новому місці. Якби була така можливість, діти б спілкувалися зі студентами ще декілька годин поспіль. 

Старшокласники особливо цікавилися, як їх гості обрали для навчання Донецький національний медичний університет. Кейсі з Пакистану поділилася, що могла б навчатися у Кембриджі, але обрала саме цей університет та Україну, бо тут подобається навчатися її співвітчизникам. Абдулла сказав, що інформація саме про цей медичний ВНЗ йому сподобалася найбільше, тому він його обрав. А Юніс обирала між Китаєм та Україною — але віддала перевагу медицині, оскільки у Китаї освітній процес спрямований вивчати технології та інженерію. Крім того, в медичному університеті викладають англійською. 

Враження про місто Кропивницький та Україну у студентів лише позитивні.

«Це наш другий дім», - в один голос сказали вони.

У місті ж найбільше подобається те, що воно дружнє до гостей з інших держав і тут живуть привітні люди. Кейсі була у багатьох містах України, але полюбила саме наше та вивчає українську мову. Абдуллі подобається, що місто невелике, оскільки його рідна Індія перенаселена. Єдине, що шокувало його на початку перебування тут — це мороз -21, проте хлопець швидко звик до української зими. 

Студенти зізналися, що українцям потрібно терміново вивчати англійську, бо тяжко пояснювати, що саме необхідно, наприклад, продавцям. 

На завершення усі учасники зустрічі проспівали пісню, а студентам на згадку подарували сувеніри. І вони ще раз переконалися, що Кропивницький - місто дружнє та відкрите.