29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОДІЇ Кропивницький “Коловорот” розпочав рік із підкорення вершин (ФОТО)

ПОДІЇ

Кропивницький “Коловорот” розпочав рік із підкорення вершин (ФОТО)

49435329 593172054458408 2223212730406404096 n

Після різдвяних свят група з 13 людей вирушила у засніжені гори, де під час пошуку позитивного стресу раніше майже не знайомі між собою люди вчилися прислухатися до себе та довіряти один одному.

49725078 346016562897494 2402656330889297920 n

Традиційні пси-тури “Коловорот” організовує для військових та їхніх родин.

Пси-туризм – метод адаптації військових через позитивний стрес і шлях до вміння знову довіряти людям “поза війною”. “Коловорот” називає три основних чинники, які активуються в учасників пси-туру. У першу чергу це комунікація – люди мають знайти взаєморозуміння у спільному побуті. Друге – емоційна складова, де емпатія і естетична насолода від природи збільшує спектр емоцій. І третє – людей об’єднує мотив досягнення.

Вперше цього року організатори вирішили спробувати підкорити зимові гори, адже раніше ходили переважно влітку та восени. Учасники пси-туру піднялися на 1470 метрів. І свою головну місію виконали - навчилися довіряти собі та тим, хто поряд.

Спочатку організатори розраховували на групу до 10 людей, проте бажаючих виявилося більше. Після різдвяних свят із Кропивницького до Карпат виїхали 13 людей. Цього разу у складі групи була досвідчена туристка - дружина одного з ветеранів Олена Кочнева. Разом з нею організатори розробляли маршрут поїздки та планували виходи. Першим пунктом маршруту обрали Яремче Івано-Франківської області. Саме звідси і почалася мандрівка пси-туру.

Розселилися кропивничани в садибі поблизу гори Маковиця. Для початку підкорили висоту 984 метри - піднялися на вершину Маковиці. Для деяких учасників групи похід в гори був першим, але були й такі, хто уже мав досвід. Проте всі впоралися на відмінно.

49748460 1320843998057522 8634548440233148416 n“Для пси-туризму головне не гори, а група. Гори просто стимулюють психіку позитивними чинниками й неабиякими навантаженнями. Для учасників наших виходів - це не спорт досягнень. Це перш за все внутрішня робота, самопізнання і досвід самомотивації”, – говорить координатор ЦРВ “Коловорот”, засновник пси-турів Андрій Фоменко.

Після повернення кропивничани прогулялися вечірнім містечком Яремче, а звідти наступного ранку вирушили в бік села Лазещина Рахівського району Закарпатської області. Погода в цей час почала нервувати - температура знизилась, а пориви вітру стали доволі відчутними. Аби гарантувати безпеку учасників туру, перед підйомом інструктори “Коловороту” встановили контакт з МНСниками, обмінялись номерами телефонів та частотами для радіостанцій. Потім дісталися до села Козьмещик, а далі пішки - до підніжжя гори Петрос (2020 м).

У Головачевській полонині (1470 м) учасники пси-туру зупинились у колибах для  перепочинку та координації планів. Вітер тим часом збільшився, а сніг забивав у всі шпарини літнього будиночку, двері якого довелось буквально викопувати зі снігу. Хлопці розвели багаття, група змогла трохи зігрітись. Погодні умови трішки зрушили першочергові плани мандрівників, тож до гори Петрос кропивничани вирішили не йти.

“Свою мету-мінімум ми досягнули, і група почала рухатися у зворотному напрямку, - говорить Андрій Фоменко. - Якщо чесно, дивлячись на погодні умови, я дуже сумнівався, що змішана група з новачками зможе досягти таких вершин. А вони змогли! Це неймовірні люди, яким гори дають нове розуміння свого місця в житті”

Увечері учасники групи жваво обговорювали свої досягнення, ділилися емоціями.

“Складалося враження, що люди в цій групі знайомі роками, хоча дехто бачив один одного вперше лише півтори добі тому. Пси-тури – це в першу чергу виклик щодо довіри до себе та до людей, що поряд. Ми облаштовуємо тимчасовий спільний побут та досягаємо спільних цілей. Кожен із учасників пси-туру фактично кидає собі виклик, вчиться чути себе у нових умовах та помічати такі свої можливості, які ми часто лишаємо поза увагою у вирах буденних клопотів”.

Ветеран, учасник “Коловороту” Ігор Єрьомін цього разу вирушив у пси-тур вперше, проте про подорожі пішки з наплічником чоловік знає не з чуток. Каже, що гори додають турам особливого відчуття, а підкорення вершин допомагає оцінити свої сили по-новому. Ігор Єрьомін говорить, що пси-тури дають учасникам комплексні враження і допомагають зіграти в команді.

“По-перше, це оздоровлення - чисте гірське повітря і фізичні навантаження, які супроводжують тебе всю дорогу. По-друге, повернення в чисту природу хоч і на незначний час, заряджає бадьорістю і ентузіазмом, – додає Ігор Єрьомін. – Також завдяки таким турам можна зблизити колектив. Мені дуже подобається взаємна підтримка і невимушена відвертість людей, які краще проявляються, коли з’являються спільні цілі та перешкоди на шляху до них. Зрештою, пси-тури це пізнання чогось нового, відпочинок від буденного. Це ніби перезавантаження мозку - ти відключаєшся від світу. Є ти, група, мета і більше нічого”.

Кропивничанка Юлія Таранець, яка втратила чоловіка на війні, говорить, що пси-тури допомагають їй навчитися довіряти людям. Жінка бере участь у пси-турі “Коловороту” вдруге і каже, що ці емоції викликають у неї викликає справжню залежність.

“Першим моїм питанням після туру було: коли буде наступний, – з посмішкою говорить Юлія Таранець. – Із того, що я пробувала у своїй ситуації - це те, що найбільше мені допомогло, найбільш дієва методика. Я навіть можу сказати, що я “підсіла”. Тут нові враження, ти робиш те, що ніколи не робив... Але вже з другої поїздки я зрозуміла, що найголовніше у пси-турах - знайомства зі сміливими, цікавими людьми. Навіть якщо ми з ними тут тільки познайомилася - я вже можу бути в них упевнена. Якщо вони йдуть за моєю спиною - я спокійно можу підійматися. Це навіть не команда, а дещо більше. Я тут навчилася довіряти людям. Я подолала свій страх, і вважаю це своїм найбільшим досягненням”.

Пси-тури “Коловороту” є безкоштовними для ветеранів та їхніх родин, адже щоразу організатори знаходять підтримку серед партнерів. Ініціативу підтримують друзі організації, адже чують, які відгуки привозять із мандрівок учасники. 

Довдково: влітку пси-тур відправився в Карпати під вітрилами центру соціальної адаптації #СМАйЛ. Тоді табір кропивницької групи на дві доби розмістився у полонині гори Хом’як на висоті 1300 метрів. Тринадцять військових та членів їхніх родин у супроводі двох психологів, лікаря та активістів вирушили у гори у пошуках позитивного стресу.

49435953 335146210662073 1781789860172922880 n