27квітня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ На Кровоградщині громада перейменувала вулицю на честь героя Крут Сергія Горячка

ПОДІЇ

На Кровоградщині громада перейменувала вулицю на честь героя Крут Сергія Горячка

Учора, 21 березня, депутати Гурівської сільської ради Долинського району прийняли одноголосне рішення про перейменування однієї з вулиць села на честь земляка Сергія Горячка.

Перейменування приурочили до дати його народження – 24 березня.

Ініціатором перейменування виступив заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура. Напередодні, 14 березня, він відвідав Гурівку, де з нагоди Дня пам`яті учасника боїв під Крутами Сергія Горячка у місцевій бібліотеці провів захід  на честь видатного героя української революції 1917-1921 років.

Тоді ж Ігор Степура звернувся до голови Гурівської сільської ради та всіх присутніх із пропозицією перейменувати до 24 березня 2019 року на честь Героя Крут Сергія Горячка одну з вулиць в його рідному селі, коли всі українці відзначатимуть його День народження.

«І ось голова Гурівської сільської ради Олена Василенко повідомила, що депутати одноголосно підтримали мою ініціативу щодо перейменування однієї з вулиць рідного села Сергія Горячка на його честь. Депутати прийняли важливе державницьке рішення про перейменування вулиці Спокійної на Сергія Горячка. За словами мешканців Гурівки, саме на ній колись жили родичі героя», – зауважив Ігор Степура.

Принагідно він висловив пюажання, аби в усіх територіальних громадах області приймали аналогічні рішення та вшановували пам'ять про своїх видатних земляків.

Довдково: учасник бою на станції Крути Сергій Горячко (1896–1962) народився в с. Гурівка Олександрійського повіту Херсонської губернії (нині – Долинський район Кіровоградської області). Навчався у Саратовській гімназії, Першій Київській військовій школі. У бою під Крутами був поранений. Згодом комендант сотні 6-ої Січової стрілецької дивізії Армії УНР. Під час проведення Другого зимового походу в складі групи полковника Палія-Сидорянського дістав поранення біля станції Жмеринка 14 жовтня 1921 року. Деякий час проживав у Німеччині, а в 1951 році виїхав до Австралії. Похований на кладовищі Фавкнер у Мельбурні. У рамках декомунізації на Кіровоградщині, згідно з рішенням Долинської міської ради  від 12 лютого 2016 року № 119, одну з міських вулиць перейменовано на честь Сергія Горячка.