23квітня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ Завод Роберта і Томаса Ельворті: 145 років в історії міста на Інгулі (ФОТО)

ПОДІЇ

Завод Роберта і Томаса Ельворті: 145 років в історії міста на Інгулі (ФОТО)

 92622

Днями у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Завод Роберта і Томаса Ельворті: 145 років в історії міста», присвячена ювілею заводу АТ «Ельворті», 80-річчю утворення Кіровоградської області та 265-й річниці заснування міста.

14 981 

Захід зібрав краєзнавців, співробітників музею, представників заводу «Ельворті», студентів Економіко-технічного інституту імені Роберта Ельворті та представників ЗМІ.

Голова наглядової ради «Ельворті-Груп» та «Гідросила-Груп» Павло Штутман розповів про сучасні перспективи та розвиток заводу.

Очільник заводу «Червона Зірка» у 1995-2008 рр Олександр Саінсус, пригадав власну історію роботи на підприємстві та поділився спогадами про встановлення пам’ятника братам Ельворті у 2004 році.

0897654

Голова правління – генеральний директор АТ «Ельворті» Сергій  Калапа зауважив, що на заводі шанують історичні традиції та розвивають музей історії заводу.

Кандидат історичних наук, доцента кафедри історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олександр Чорний представив виставку: «Завод Роберта і Томаса Ельворті: 145 років в історії міста».

11 9872 2

Джерельною базою виставки стали напрацювання Олександра Васильовича та оригінальні експонати Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Виставка містить копії старовинних фото будинку Ельворті, де нині знаходиться музей заводу, сільськогосподарської техніки, яка виготовлялася на початку ХХ століття, рекламної продукції заводу, зразки інструкцій заводу до сільськогосподарських машин, перелік нагород, отриманих колективом Ельворті, зразки логотипів, рекламні плакати з панорамою заводу Ельворті, пам’ятник Роберту і Томасу Ельворті, конверт і марка Укрпошти присвячена Ельворті, портрет Роберта і Томаса Ельворті намальовані О.В. Чорним та інші.

Завідувачка відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Валентина Пархомчук, презентувала виставку оригінальних предметів – віяло Мері Ельворті, документи та фотографії часів Ельворті, що зберігаються у фондах музею.

11 9872 1

Кандидатка історичних наук Ольга Скороход, яка займається написанням книги «Історія підприємства Ельворті 1874-2019 рр.» розповіла про те, що планується видаватися два томи книги, перший том найближчим часом буде виданий, хронологічні рамки охоплюють 1874-1922 рр. Також Ольга Володимирівна окреслила найбільш цікаві факти з історії заводу.