29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОДІЇ На Кіровоградщині попрощалися з Берегинею аматорського народного мистецтва Валентиною Пращур

ПОДІЇ

На Кіровоградщині попрощалися з Берегинею аматорського народного мистецтва Валентиною Пращур

2211

20 листопада культурне життя та народне мистецтво Кіровоградщини зазнали тяжкої втрати. Пішла з життя Валентина Семенівна Пращур – директор Кіровоградського обласного Центру народної творчості, заслужений працівник культури України.

Сьогодні, 22 листопада,  біля обласної філармонії із Валентиною Семенівною попрощались родичі, друзі, знайомі, митці, громадські діячі, керівництво області, інформує прес-служба ОДА.

В області та за її межами Валентину Пращур знали як висококваліфікованого спеціаліста, досвідченого організатора, творчу особистість, автора низки культурно-мистецьких проектів.

За її ідеєю започатковано проведення фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», який набув статусу Всеукраїнського. Цей оригінальний культурно-мистецький проект з глибоко національною символікою, ритуалами й усталеними традиціями за 26 років існування не тільки здобув славу й визнання на найвищих щаблях державної влади, а й став унікальним духовним і культурним надбанням великої співочої родини аматорського вокально-хорового мистецтва України, візитівкою Кіровоградщини, унікальною сходинкою до втілення засобами мистецтва національної ідеї єдиної соборної України.

Дійство такого рівня створене людиною непересічного таланту й високого професіоналізму, по-справжньому закоханою у народне мистецтво. За багаторічний творчий неспокій, титанічну працю, вимогливість до себе, до найменших дрібниць у роботі, надзвичайну людяність, щирість та безкорисливість люди подарували їй високе ім’я – Берегиня. Адже вона була душею фестивалю, його мудрим, прекрасним символом, який об’єднував усіх учасників дійства.

Творчі ідеї Валентини Семенівни майстерно втілилися у самобутні яскраві явища культурного життя краю: обласне свято духовного співу «Молюсь за тебе, Україно», діяльність обласного об’єднання майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Дивосвіт», видання культурно-інформаційного вісника «Обереги» та каталогів народних умільців «Дивосвіт Кіровоградщини». Вийшли на новий якісний рівень обласні огляди-конкурси аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини», хореографічного мистецтва «Весняні ритми», обласне свято фольклору «Невичерпні джерела».

Її самовіддану працю неодноразово відзначено нагородами: орденами княгині Ольги II та ІII ступенів, Орденом Української Православної Церкви Святої Великомучениці Варвари, Почесною грамотою Верховної Ради України, почесними відзнаками Міністерства культури України, грамотами, подяками Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради, обласною премією в галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини» за популяризацію національної культури, фольклорної спадщини, збереження і збагачення народного мистецтва, відзнакою обласної ради «За заслуги» ІІ ступеня.

Всюди – у холодному сільському клубі й на найпрестижніших сценах вона ділом стверджувала свою приналежність до єдиної родини – родини Працівників Культури. Саме цим вона заслужила глибоку довіру у людей: її було обрано депутатом Кіровоградської обласної ради шостого скликання, що надавало можливості вирішувати проблеми галузі шляхом діалогу з представниками органів влади та місцевого самоврядування.

За час її директорства обласний Центр народної творчості перетворився у справжній Дім Народного Мистецтва, став сучасним організаційно-методичним центром, першим переможцем Всеукраїнського огляду-конкурсу центрів народної творчості та культурно-освітньої роботи.

Кіровоградщина з сумом прощалася зі своєю Берегинею аматорського народного мистецтва.

Світла пам’ять про Валентину Семенівну Пращур  залишиться у наших серцях.