20квітня2024

ГОЛОВНА ПОДІЇ Як на вимогу пенсіонерів-силовиків Кіровоградщини обласні депутати підтримали їхнє звернення до влади

ПОДІЇ

Як на вимогу пенсіонерів-силовиків Кіровоградщини обласні депутати підтримали їхнє звернення до влади

На позачерговому  пленарному засіданні  XVІI сесії Кіровоградської обласної ради депутати розглянули й підтримали  питання «Про вжиття невідкладних заходів щодо перерахунку розміру пенсій військовослужбовців та пенсіонерів інших силових структур».

20180211 120715

«До мене як до голови обласної ради у письмовій формі звернулися представники громадських організацій, які захищають права ветеранів. Я зустрічався з головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмилою Денісовою. Голова ОДА Сергій Кузьменко днями був у Кабінеті міністрів України. Єдиного рішення стосовно перерахунку пенсій військовослужбовцям  ще немає», – пояснив голова облради Олександр Чорноіваненко необхідність скликання позачергової сесії.

Він нагадав, що пенсійне реформа не торкнулася пенсій військовиків та силовиків. Кабмін переніс розгляд цього питання на 2019 рік. Це збурило суспільство. Тож, багато пенсійних справ нині  знаходиться в судах. 

«Це не наша прерогатива – підвищувати пенсії. Однак ми зібралися, щоб підтримати наших ветеранів», – зауважив голова облради. 

У сесійній залі були присутні представники ветеранських організацій. На виступ записалася п'ятеро з них.

"Питання пенсійного захисту ветеранів – надважливе. Про військових пенсіонерів забули. Тому ми змушені періодично виходити на акції протесту. Вимагаємо скасувати постанову № 1052 та здійснити перерахунок раніше призначені пенсії. У порушення Конституції погіршено матеріальний стан військових пенсіонерів. Нас хочуть урівняти з цивільними пенсіонерами. Багато з нас має нагороди. А пенсія ледь сягає 200 доларів. Не можна так ставитися до своїх захисників. Від нас, військових пенсіонерів, хочуть позбавитися. Не можна жартувати з людьми зі зброєю. Інакше ми вдалося до радикальніших мір захисту своїх інтересів", – наголосив голова ветеранської громадської організації Кіровоградської області полковник у відставці В'ячеслав Іванов.

Член асоціації ветеранів МВС Микола Гончар  пояснив законодавчу колізію: поліція не є правонаступником міліції.

«Нам набридло слухати обіцянки Реви. Обласна влада теж на нас не заважає. Лише один раз до нас на переговори вийшла чиновниця у норковій шубі. Тому – ми тут», – сказав ветеран.

«Це – проблема, це – цинізм, наруга над тими, хто чесно виконував свої обов'язки, перед тими, хто захищав державу. Люди з 25-річним стажем живуть у гуртожитку, де раніше була конюшня.  При цьому з вимагають сплачувати по 3,5 тисячі грн за найм житла... 11828 тисяч осіб мають право на перерахунок пенсій в області. Ситуація вкрай складна, а якщо до кінця лютого вона не виправиться – то стане ще й загрозливою... Треба негайно приймати рішення. Судді,  прокурори отримують захмарні пенсії, а об захисників держави витирають ноги", – вважає підполковник запасу Збройних Сил України, колишній міський голова Знам’янки  Віктор Крюков.

Він наголосив, що ветерани готові  до того, щоб захищати власні інтереси.

«Сподіваюся на консенсус, знайдений під час сьогоднішньої сесії. Перерахзунок наших пенсій – проблема номер один. Поки що не тиснемо, а звертаємося до депкорпусу, поки що комунікуємо з вами, розуміючи, що це – загальнодержавна проблема. Шлях протистояння призводить до протистояння. Ми військові пенсіонери обурені тим, що довкола перерахунку пенсій, якого вимагає закон, виникає піар... Президент дистанціювався від вирішення цього питання. У нас єдина вимога – перерахувати пенсії військовим! Ми проти зниження рівня пенсійного забезпечення військовослужбовців», – зазначив  ветеран Володимир Пилипчук. 

Його підтримав військовий пенсіонер Ігор Чередніченко. Він говорив про  ескалацію конфлікту з владою, що «може призвести до непередбачуваних дій із боку колишніх військових».

Про те, які перспективи найближчого розгляду в парламенті пенсійного питання військових, поінформував народний депутат України Костянтин Яриніч, котрий встиг поспілкуватися з ветеранами ще до початку пленарного засідання. 

20180211 115406«Минулого тижня багато говорили про це. 2 лютого я був на форумі військовослужбовців. 704-а  постанова більш-менш сприймалася всіма сторонами переговорного процесу, коли ми розглядали питання пенсійного забезпечення ветеранів. Я цим питанням займався прицільно, але відповідного  закону ще ніхто в парламенті не бачив.Я за такий закон, що нині десь гуляє в РНБО, голосувати не буду. До кінця місяця маємо вирішити питання...», – сказав нардеп.

Після цього депутати обласної ради 47 голосами підтримали відповідне звернення пенсіонерів-силовиків до Верховної Ради та Кабінету міністрів України про перерахунок їхніх пенсій.