24квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА На Кіровоградщині всупереч чинному законодавству розшукують політагітатрорів

ПОЛІТИКА

На Кіровоградщині всупереч чинному законодавству розшукують політагітатрорів

На Кіровоградщині у газеті «Чисте джерело» опублікували оголошення про набір агітаторів політичною партієюВиконану роботу обіцяють оплачуватиВодночас законодавство не передбачає оплату ведення передвиборної агітації.

25.01.2019 Kropivnitskay Samopomit

У газеті «Чисте джерело» за № 2 від 11 січня 2019 року, яка виходить на території виборчого округу №101, розміщене оголошення із запрошенням на роботу у Голованівську району організацію «Об’єднання «Самопоміч». Зокрема, на посаду агітатора. До претендентів висувають вимоги: дієвість, комунікабельність, відповідальність, заробітну плату обіцяють – за відпрацьований час.

Представники ОПОРИ зателефонували у районну організацію партії і розпитали про обов’язки та оплату праці агітаторів.

«Вакансія по агітаторах ще актуальна, бо по секретарю помінялася ситуація. На сьогодні є така робота: намет, столик, стільчик, треба роздавати газети, флаєри, а якщо люди ставитимуть запитання, то на них треба відповідати чи записувати їх у блокнот і просити людей підійти наступного разу. Робота – у базарні дні, «вихід» – 250 гривень, робочий час – умовно з 8-12 години. Штаб знаходиться на вулиці Шевченка», – розповів представник політсили у Голованівському районі Руслан. 

На уточнення, чи робота стосується кандидата у Президенти України Андрія Садового, Руслан підтвердив, що так, потрібно агітувати за Садового.

Згідно з інформацією на сайті партії «Об’єднання «Самопоміч» у Кіровоградській області, приймальня партії у Голованівську знаходиться за адресою: вулиця Шевченка, 60.

Очільник Кіровоградської обласної  партії Об’єднання «Самопоміч» Олександр Приходько зазначив, що представники партії  подавали оголошення в газету «Чисте джерело».

«У Голованівському районі шукають однодумців, намагаються активізувати прихильників на добровільній основі попрацювали», – зазначив Приходько.

На уточнення про оплату праці, Олександр Приходько зазначив, що нічого про це не знає.

Грoмадський oмбудсмен із захисту вибoрчих прав у Кірoвoградській oбласті Євген Гурницький зазначив, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

«В оплаті праці агітаторів зареєстрованого кандидата у Президенти України ймовірно вбачається ознаки кримінального злочину передбачено частиною 3 статті 160 Кримінального кодексу України. Адже розмір оплати праці агітатора перевищує 3 відсотки від прожиткового мінімуму доходів громадян», – зазначив він.

Довідково: Андрій Садовий зареєстрований в якості кандидата на пост Президента України постановою ЦВК №32 від 8 січня 2019 року.