20квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Друковані ЗМІ Кіровоградщини публікують матеріали про кандидатів у Президенти з ознаками ймовірного порушення законодавства

ПОЛІТИКА

Друковані ЗМІ Кіровоградщини публікують матеріали про кандидатів у Президенти з ознаками ймовірного порушення законодавства

Обласні газети на Кіровоградщині розміщують матеріали, що мають ознаки можливого порушення законодавства. 

Тексти виходять без необхідних маркувань. Це публікації, що позитивно розповідають про діяльність кандидатів у Президенти. Так, 31 січня 2019 року друком вийшли 10 обласних газет. У 6 виданнях розмістили матеріали про кандидатів у Президенти: Валентина Наливайченка та Юлію Тимошенко. Про це поінформували в прес-службі Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

01.02.2019 Kr Naluvaytenko 1

Інформація про кандидата у Президенти Валентина Наливайченка стосуються нещодавнього візита політика в Кропивницький. У матеріалах йдеться про участь Наливайченка в акції «Ланцюг єднання» та представлення передвиборчої програми. Два видання «Україна центр» та «21-й канал» опублікували матеріали про політика. Перша газета не поставила жодного позначення, що матеріали є рекламою. Натомість у «21-ому каналі» в рубриці зазначено, що це політична реклама.

Про з’їзд партії ВО «Батьківщина» написало п’ять видань. Жодне із них не зазначило, що матеріали друкуються на правах політичної реклами. Тексти позитивно характеризують кандидатку в Президенти Юлію Тимошенко. Такі матеріали були опубліковані у газетах: «Діалог», «21-й канал», «Сільське життя плюс», «Нова газета», «Селянська газета».

«Прихована реклама забороняється українським законодавством. Згідно з частиною 3 статті 9 закону «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється частиною 5 цієї ж статті. Закон України «Про вибори Президента» передбачає, що політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така (частина 10 статті 64)», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області Євген Гурницький.

У пункті 4  частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України»: «Оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, інших публікацій та повідомлень є агітацією».

А в частині 4 статті 58 ідеться, що передвиборна агітація, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

За інформацією ЦВК, станом на 31 грудня 2019 року Валентин Наливайченко та Юлія Тимошенка зареєстрували виборчі фонди.

Нагадаємо, Валентин Наливайченко був зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №30 від 8 січня 2019 року, а Юлія Тимошенко – постановою ЦВК №106 від 25 січня 2019 року.