18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Фуршет та обіцянки: у театрі імені Марка Кропивницького кандидат у Президенти зустрівся з виборцями

ПОЛІТИКА

Фуршет та обіцянки: у театрі імені Марка Кропивницького кандидат у Президенти зустрівся з виборцями

У Кропивницький з візитом приїздив кандидат у Президенти України Сергій Тарута.

 

14.02.2019 Kropivnitskay Taryta2

Політик провів зустріч із виборцями в театрі імені Марка Кропивницького в обласному центрі, а також містах Знам’янка та Олександрія. Представники ОПОРИ зафіксували, що перед офіційним заходом присутніх пригощали кавою та пиріжкам.

«У Знам’янці перед зустріччю невідомі особи перевіряли виборців на металодетекторі. У Кропивницькому присутність громадян  звіряли  зі списками, виборці підходили організовано. У холі театру людям пропонували безкоштовні каву, чай та випічку, а також роздавали партійну пресу», – розповіла координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.

У коментарі представнику ОПОРИ деякі учасники зустрічі розповіли, що вони є членами партії Пенсіонерів України і їх запросили від імені партійної організації.

14.02.2019 Kropivnitskay Tarytajpg

«Партія «Основа» орендувала зал театру з виборчого фонду. Цими послугами займається київський центральний офіс», – зазначив очільник Кіровоградської обласної партійної організації «Основа» Валерій Авксентьєв у коментарі ОПОРІ.

14.02.2019 Kropivnitskay Taryta1

У секторі комунікації поліції в Кіровоградській області зазначили, що охороняли порядок під час візиту кандидата у Президенти як масовий захід, додаткових ресурсів не залучали.

Нагадуємо, у період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.