19квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА На Кіровоградщині дільничі виборчі комісії «доукомплектовують» після визначеного законом терміну

ПОЛІТИКА

На Кіровоградщині дільничі виборчі комісії «доукомплектовують» після визначеного законом терміну

На Кіровоградщині у двох округах – № 102 та № 103 – більша частина дільничних виборчих комісій сформована не у повному складі, повідомляюють спостерігачі ОПОРИ.

03 5 55

Так, у 102 ТВО потрібно було 2486 членів дільничних комісій. Кандидат у Президенти Володимир Зеленський вніс 1184 подання щодо членів ДВК, а кандидат у Президенти Петро Порошенко – 568.

«Дільниці утворені, але не доукомплектовані. 15 квітня на 24 годину залишалося вакантних 400 місць. Ми створили дільничні комісії, керівний склад призначили. Добираємо членів комісії, аби встигнути згідно термінів провести перше засідання. Наразі зв’язуємося з головами ДВК з проханням надати людей, які звернуться із заявою про включення до складу комісії за поданням голови ОВК. Цього разу були дуже стислі терміни і фізично 14 людей із складу ОВК не можуть привести на округ 725 людей, які б увійшли у склад ДВК. Тому ми прийняли рішення доукомплектовувати комісії 16 квітня», – зазначила очільниця ОВК № 102 Тамара Костюченко.

15 квітня члени ОВК № 103  також прийняли рішення сформувати дільничні комісії у неповному складі. Вакантними  на 16 квітня залишалося 257 посад членів комісії.

«У неповному складі створені 89 ДВК. Наразі ми збираємо людей, які готові працювати на волонтерських засадах з оплатою праці за 2 дні. Я думаю, що до завтра ми їх знайдемо і приймемо рішення про зміну в нашій вчорашній постанові «Про утворення ДВК», – зазначив голова ОВК № 103 Анатолій Куруп, додавши, що відповідні рекомендації були отримані від куратора з ЦВК.

«У Кіровоградській області керівники окружних виборчих комісій повідомляють про 100% створення ДВК. При цьому частина ДВК створені у неповному складі і ці комісії «доукомплектовують» після визначеного законом терміну. Однак, законом України «Про вибори Президента України» такі дії не передбачені. Згідно з частиною 8 статті 85 цього ж закону окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: 1) для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 2) для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); 3) для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування)», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області Зоя Лебідь.