25квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Кіровоградщина: як активізувалися потенційні та зареєстровані кандидати у нардепи у червні

ПОЛІТИКА

Кіровоградщина: як активізувалися потенційні та зареєстровані кандидати у нардепи у червні

 65104573 1106343012886619 1904795000521097216 n

На Кіровоградщині протягом червня потенційні кандидати у народні депутати організовували безкоштовні медогляди для населення, дарували окуляри, книги у районні бібліотеки, передавали візки для людей з інвалідністю, організовували свята.

 

Ці факти свідчать про дочасну агітацію та ймовірний підкуп виборців. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь під час пресконференції у Кропивницькому.

Основними проявами активності потенційних кандидатів та кандидатів у народні депутати була зовнішня агітація, пряма робота з виборцями медійна активність, поширення друкованих матеріалів. Серед кандидатів найактивнішими в дочасній агітації були чинні народні депутати Олександр Горбунов (ТВО №99), Станіслав Березкін (ТВО №100), Максим Поляков (ТВО №101), Олесь Довгий (ТВО №102). Вказані кандидати (окрім Станіслава Березкіна) використовували в  в дочасній агітації субвенції з державного бюджету, масові заходи (концерти, свята, день села тощо) та поширення безкоштовних газет, брошур тощо.

«Найпоширенішим порушенням виборчих стандартів у червні була дочасна агітація з елементами непрямого підкупу виборців товарами та послугами. До таких дій вдавалися чинні народні депутати Олександр Горбунов, Станіслав Березкін, Максим Поляков, Олесь Довгий. Вказані депутати  проводили свята, концерти та інше з врученням товарів та наданням послуг.  Також спостерігачі ОПОРИ виявили розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних кандидатів у депутати Євгенія Лучкова (ТВО №100) та Олександра Горбунова (ТВО №99), Станіслава Березкіна (ТВО №100), Андрія Білецького (список партії ВО «Свобода»). А також партій: Радикальна партія Олега Ляшка, Українська стратегія Гройсмана, Аграрна партія України, Опозиційна платформа «За життя», ВО «Батьківщина». Написано заяви в поліцію»,  – розповіла Зоя Лебідь.

І додала, що у виборчому окрузі №102 виявлено агітаційні матеріали з ознаками чорного піару проти потенційного кандидата Олеся Довгого, підписані іншим на той час потенційним кандидатом – Вадимом Волкановим. 

На Кіровоградщині усі ОВК розпочали роботу з дотриманням календарного плану та виборчого законодавства. Водночас – за відсутності технічного забезпечення, не завжди дотримувались графіку чергувань та законодавчих норм щодо ведення документації. Так у трьох з п’яти округів не оприлюднили у передбачений законом термін постанови ОВК. В усіх ОВК області з порушено терміни видачі посвідчень офіційним спостерігачам від громадських організацій.

«ОПОРА також фіксує, що посадові особи брали спільну участь у заходах та публічно оцінювали у потенційних кандидатів у народні депутати. З моменту їх реєстрації це буде порушенням п.4 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів»», – підкреслила Зоя Лебідь. 

Наступним етапом виборчої кампанії є формування дільничних виборчих комісій.

«Аналізуючи інклюзивність виборчих дільниць вдалось встановити, що у Кіровоградській області 21 виборча дільниця знаходиться на 2 поверсі. Серед них 11 виборчих дільниць – у місті Кропивницькому. На даний час з ініціативи ОПОРИ проведено обстеження 6 дільниць у Кропивницькому спільно з представником Офісу Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини та секретарем міської ради Кропивницького. З об'єктивних причин в найкоротші терміни є можливість перенести 2 виборчі дільниці на 1 поверх»,  – розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області Євгеній Гурницький.

Також додав, щодо розгляду судами справ про уточнення або внесення виборців у списки під час виборів президента, станом на 23 червня, в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено 37 рішень, з яких 33 позови задоволено, у 3 випадках відмовлено.

Аналізуючи постанови судів у справах про адміністративні правопорушення у Кіровоградській області під час виборів президента, то на даний час оприлюднено 44 постанови. До відповідальності притягнуто 7 осіб. Близько 20 справ закрито судами за відсутністю складу правопорушення, решта перенаправлені в органи поліції на доопрацювання.

Станом на 23 червня у ТВО №99 зареєстровано 7 кандидатів у депутати, у ТВО №100 – 6, №101 – 13, ТВО № 102 – 8, ТВО №103 – 4 кандидати у депутати.

Довідково: У травні 2019 року ОПОРА розпочала здійснювати моніторинг передвиборчої ситуації в регіонах України та хід підготовки до позачергових виборів народних депутатів, аналізуючи процес формування окружних виборчих комісій, з'їзди партій та висування кандидатів, діяльність ЦВК та виборчі порушення. Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів.  Метою спостереження є ідентифікація ключових проблем виборчого процесу, формування доказової бази та запобігання порушенням через комплексний громадський контроль не лише в ході офіційного перебігу виборів, але й у період який йому передує.