20квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Кропивницький політолог про українських політиків і про брак конкретних чітких програм

ПОЛІТИКА

Кропивницький політолог про українських політиків і про брак конкретних чітких програм

Лише протягом минулого тижня до Кіровоградської області завітали кілька народних депутатів, харизматичний Саакашвілі, прем’єр-міністр України.

16peЗвідти така активність? Чому політики облюбували Кіровоградщину? Що стоїть за цими відвідинами?

На ці питання відповідає  кандидат політичних наук, доцент кафедри філософії та політології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Руслан Стадніченко.

«Візити на Кіровоградщину пов’язані з тим, що по показниках Кіровоградщина служить прикладом для інших. У нас зараз в активній фазі – виборчий процес в об’єднаних територіальних громадах. Це теж до певної міри активізує політиків.  

Останні відвідини показали й те, що політики приїхали до Кропивницького, аби закликати відвідати Київ, сьогодні, 17 жовтня. Вони намагаються педалювати боротьбу з корупцією, а оскільки в мережі Інтернет цього вже забагато, вони вирішили ще й на безпосередніх зустрічах, на простій мові все це людям донести.

Інше питання – наскільки за цими лозунгами і закликами насправді стоять бажання боротися з корупцією? Вони ж теж – елементи цієї системи (круговорот політиків у нас – незмінний, безперервний). Мені від політиків часом дивно чути про їхню боротьбу з корупцією. Бо всі вони, практично, вже були при владі.Треба аналізувати все, що ними сказано.

На нашій спеціальності політологам у ЦДПУ ми намагаємося донести сильні і слабкі сторони політиків. Скажімо, на зустрічі з Саакашвілі студентів неабияк подивувало, чому він весь час одне й те ж говорить. У 2003-2004 році він теж обіцяв «посадить-пересадить», але як тоді, так і тепер не було й немає жодної конкретної чіткої програми, жодних чітких рішень, скажімо, щодо того, що робити з податковою системою, реформами, які мають пройти в країні.

Саакашвілі дійсно має певні здобутки, в Грузії справді пройшли суттєві реформи. Інша річ, що він згодом почав робити деякі речі, які несумісні з демократією та обіцяними реформами. Це непроста для політичного визначення особа», – вважає пан Стадніченко.