25квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Андрій Табалов: До створення наглядових рад у Кропивницькому слід підходити раціонально

ПОЛІТИКА

Андрій Табалов: До створення наглядових рад у Кропивницькому слід підходити раціонально

Вчора, 16 серпня, у міській раді Кропивницького пройшло обговорення ідеї створення наглядових рад на базі комунальних підприємств.

101

Ініціатори нового проекту – депутат міської ради Олександр Цертій та громадський активіст Дмитро Сінченко – стверджують, що Кропивницький дуже відстає у плані створення наглядових рад. 

«Наглядова рада – це норма у світі. Адже тоді громадськість має право на голос, усе стає прозорим, систематизованим. Так, у нас немає чіткої моделі, на яку варто орієнтуватися. Досвід Чернівців показує пасивний бік цього проекту. Ми не можемо шукати позитиву у впровадженні наглядових рад, тому що це абсолютно нове», – каже один з ініціаторів Дмитро Сінченко

Секретар міської ради Андрій Табалов підходить до ідеї створення наглядових рад із прагматичного боку. Адже, на його думку, у нашій країні наглядові ради існують лише формально. В Україні немає фондової біржі та достатньої кількості молодих фахівців із тієї чи іншої галузі.

«У нас якісної культури роботи наглядових рад майже не існує. Якщо і працюють ефективно – або західні підприємства, або на іноземних біржах. Ви чули, щоб в Україні працювала реальна фондова біржа? Ні. У нас це формально законодавча база. По закону ті підприємства, які зобов’язані мати наглядову раду, створюють її. Але члени НР – не незалежні люди, а працівники. У нас немає інституту інвестування. Цей механізм не працює досконало у корпоративному секторі, а в комунальному тоді як? Ніяк», – каже секретар міської ради.

За його словами, в Україні є велика проблема з робочими кадрами. Більшість молоді їде за кордон. Щодо фахових активістів у місті – то їх із десяток. Натомість є багато політизованих. Тому часто вони говорять якісь факти не для того, щоб донести щось громаді, а для маніпуляції. 

«Щодо прозорості та підзвітності комунальних підприємств, – я не згоден з Олексадром Цертієм, що тільки наглядові ради можуть контролювати цей процес. Є закон, який зобов’язує КП звітувати перед громадою та державою. Оскільки це новий механізм у країні, ми покроково поліпшуємо прозорість. Кіровоградщина не пасе задніх на фоні України», – зазначив Андрій Табалов.

Щодо заробітної плати людям,  які працюватимуть у наглядових радах, секретар міськради каже, що без фахівців – не обійтись, а їхня робота має вимірюватись і у грошах.

 «Заробітні плати закладатимуться у тарифи комуналки,  по-іншому – ніяк. Фахівці потрібні, які підкажуть, де взяти, куди покласти тощо. Громадські активісті не є фахівцями», – переконаний Андрій Табалов.

Ще одне відкрите питання – як Кропивницький потрапив у проект?

«Є керівник міста, заступники та комісія. Громадські активісти мали б бодай прийти, запропонувати свою ідею. Якщо є згода чи розуміння керівництва міста, тоді ми всі разом йдемо до цілі. Як це робиться з проектом «Tapas». А тут нас поставили перед фактом», – зауважив секретар міськради.

Також Андрій Табалов наголосив, що у жовтні пройде форум, де розповідатимуть, як створювати наглядові ради. Після нього робота стане більш структурованою та ефективною. До створення наглядових рад у Кропивницькому слід підходити раціонально, вважає секретар міської ради.